Početna » Preporuke za bezbednost dece kao putnika u vozilima

Preporuke za bezbednost dece kao putnika u vozilima

by admin

 

Sаоbrаćајnе nеzgоdе u kојimа strаdајu dеcа su jedan od vоdеćih glоbаlnih јаvnоzdrаvstvеnih prоblеmа.

Dеcа као putnici u vоzilimа činе skoro polovinu stradale dece učesnika u saobraćaju. U Srbiji, prema podacima Agencije za bezbednost u saobraćaju, godišnje prosečno život izgubi oko 12, a bude povređeno oko 1360 dece u saobraćajnim nezgodama, piše Batut.

Statistike pokazuju da više od 90% udеsa uzrokovano greškom vozača proizilazi iz niza faktora kao što su prebrza vožnja, umor, nepoštovanje saobraćajnih propisa, ometanje pažnje korišćenjem mobilnog telefona, pažnja usmerena na druge putnike i vožnja pod uticajem alkohola ili psihoaktivnih supstanci.

Saobraćajni udesi sa nastradalima se u gotovo 70 do 80% slučajeva dešavaju na putevima unutar naselja – na putu do posla, vrtića, prodavnice, prijatelja, rodbine.

Kada je reč o deci, od posebnog značaja je prevencija njihovih povreda u svojstvu putnika u vozilima.

Povrede mogu da se spreče ili znatno umanje korišćenjem sigurnosnih pojaseva i dečijih auto sedišta. Sigurnosni pojasevi namenjeni su osobama visine 150 cm ili više.

Istraživanja pokazuju da dete, ukoliko dođe do saobraćajne nezgode, nije bezbedno u rukama odrasle osobe, kao ni kada je vezano pojasom automobila, ako nije u sedištu.

Preporuke u cilju povećanja bezbednosti dece kao putnika u vozilima:

Veoma je važno da se čak i na kraćim relacijama dete uvek vozi u odgovarajućem dečijem auto sedištu, počevši od momenta izlaska iz porodilišta, sve do trenutka kada dostigne težinu od 36 kg ili visinu od 150 cm, kada stiče uslov za bezbedno vezivanje sigurnosnim pojasevima automobila.

Da bi auto sedište pružilo adekvatnu zaštitu detetu u vožnji, neophodno je da budu ispunjena 4 uslova:

  1. Moraju imati važeći atest,
  2. Moraju odgovarati uzrastu i razvoju deteta,
  3. Moraju biti ispravno postavljena i dobro pričvršćena u automobilu,
  4. Dete mora biti ispravno i čvrsto vezano u sedištu.

Ove preporuke se odnose na važnost korišćenja dečijih auto sedišta koja su pravilno odabrana, pravilno postavljena i pravilno vezana kako bi se obezbedila maksimalna zaštita dece tokom putovanja. Obezbeđivanje sigurnosti deteta u vozilu je ključno za smanjenje povreda i povećanje bezbednosti u saobraćaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar