Početna » Svečano otvoren dvanaesti Maj mesec matematike pod nazivom „Stvarnost očima velikih podataka“

Svečano otvoren dvanaesti Maj mesec matematike pod nazivom „Stvarnost očima velikih podataka“

by admin

 

Dvanaesti po redu Maj mesec matematike (M3) u organizaciji Centra za promociju nauke i Matematičkog instituta SANU, svečano je otvoren sinoć u Silosima Beograd, na Dorćolu, uz prisustvo dr Jelene Begović, ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, partnera događaja i brojnih drugih zvanica.

Na otvaranju manifestacije publici su se obratili ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović, dr Marjana Brkić, v.d. direktora Centra za promociju nauke, direktor Matematičkog instituta SANU dr Zoran Ognjanović, direktor Instituta BioSens prof. dr Vladimir Crnojević, v.d. direktora Istraživačko-razvojnog instituta za veštačku inteligenciju prof. dr Dubravko Ćulibrk i Danijela Vučićević, rukovoditeljka Sektora programskih aktivnosti CPN-a i programska direktorka manifestacije M3.

Maj mesec matematike izrastao je u najveću naučnopopularnu manifestaciju u našoj zemlji, a ovogodišnji program predstaviće posetiocima kako se veliki podaci koriste u svakodnevnom životu i u najrazličitijim oblastima nauke i privrede, kao i u medicini i u zdravstvu.

Tokom trajanja meseca matematike, oni koji posete Silose moći će da se udube u istoriju, prirodu i širinu primene velikih podataka, da postave pitanja o njihovoj dostupnosti i etici korišćenja i otkriju kako su se veliki podaci transformisali i unapredili oblasti kao što su nauka, zdravstvo, finansije, sport i mnoge druge.

Svečano otvoren dvanaesti Maj mesec matematike pod nazivom „Stvarnost očima velikih podataka" 2
Foto: Marko Risović

M3 prikazuje upotrebu takvih podataka u praktičnoj primeni kroz pametnu poljoprivredu, kompjutersku analizu ljudskih emocija uživo kroz upotrebu veštačke inteligencije, uticaj i sprečavanje različitih bolesti i prikaz predviđanja klimatskih promena uživo sa satelita korišćenjem velikih podataka.

Osim toga, u okviru programa biće prikazana i izložba „Žene u STEM-u“ koja vodi posetioce kroz naučne i životne priče žena pionira u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici, koje su dale ili i dalje pružaju revolucionarni doprinos ovim oblastima, često uz velike izazove da savladaju društvena očekivanja u sredini u kojoj žive i rade.

Vrata Silosa i manifestacije Maj mesec matematike, biće otvorena svima koji žele da saznaju nešto više o ovim temama svakog dana, osim ponedeljkom, od 11 do 21 čas, sve do 4. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar