Kuvajte jednom, jedite pet dana: 3 jela koja rešavaju ručak za celu nedelju

Nedelja je dan kada većina žena ima malo više vremena za sebe i porodicu, ali i idealan trenutak da se pripremi hrana za narednih pet dana. Umesto svakodnevnog razmišljanja „šta danas kuvati“, dovoljno je da se jedno popodne odvoji za kuvanje i obezbedi raznovrstan, ukusan i praktičan ručak za celu radnu nedelju.Ako se ova tri jela spreme u nedelju, porodica će tokom cele radne nedelje imati raznovrsne, ukusne i zdrave obroke.Dovoljno je da se uz njih doda brzinski prilog – sveža salata, kus-kus, testenina ili pirinač – i ručak je gotov za svega nekoliko minuta.Uz brze priloge poput sveže salate, testenine ili pirinča, ovi recepti postaće omiljeni saveznik u uštedi vremena.Pileći paprikaš sa povrćemZašto je praktičan?Može da se zamrzne u porcijama, lako podgreva i odlično se slaže uz pirinač, testeninu ili samo parče svežeg hleba.Sastojci:1 kg pilećeg mesa (bataci, karabataci ili belo meso po želji)2 glavice crnog luka2 šargarepe2 paprike3 paradajza ili konzerva seckanog paradajza2 kašike aleve paprikeso, biber, lovorov listmalo uljaPriprema:Na ulju se izdinsta sitno seckan crni luk, doda šargarepa i paprika isečena na kockice. Nakon par minuta dodaje se meso i kratko proprži. Ubacuje se paradajz, aleva paprika, so, biber i lovorov list. Nalije se vodom da pokrije meso i kuva na tihoj vatri oko sat vremena. Dobija se bogat, aromatičan paprikaš koji narednih dana samo treba podgrejati.Musaka od krompira i mlevenog mesaZašto je praktična?Jedno jelo u tepsiji koje se može podeliti na porcije i podgrevati tokom nedelje.Sastojci:1 kg krompira500 g mešanog mlevenog mesa1 glavica crnog luka2 jaja200 ml kisele pavlake ili jogurtaso, biber, uljePriprema:Krompir se oguli, iseče na tanke krugove i kratko obari (5 minuta). Na ulju se proprži sitno seckan luk, doda mleveno meso, posoli i pobiberi. U pouljenu tepsiju ređaju se red krompira, red mesa i tako dok se ne utroše sastojci. Na kraju se prelije smesom od umućenih jaja i pavlake. Peče se na 200°C oko 40 minuta. Kada se ohladi, može da se iseku kocke i pakuju u posude za naredne dane.Plan za radnu nedeljuVarivo od sočiva sa povrćemZašto je praktično?Zdravo, zasitno i jednostavno jelo koje može da stoji u frižideru više dana, a ukus mu postaje još bolji kada odstoji.Sastojci:500 g zelenog ili crvenog sočiva2 šargarepe2 krompira1 glavica crnog luka2 čena belog luka1 lovorov listso, biber, malo uljaPriprema:Na ulju se proprži crni i beli luk, dodaju šargarepa i krompir isečeni na kockice. Ubacuje se oprano sočivo i lovorov list, zatim sve prelije vodom da ogrezne. Kuva se oko 30 minuta, dok povrće ne omekša. Posoli i pobiberi po ukusu. Odlično ide uz sveže kuvani pirinač ili integralni hleb.Kako pravilno čuvati pripremljena jelaKada se jela spreme u nedelju, ključno je da se pravilno rasporede i čuvaju, kako bi ostala sveža i bezbedna za konzumaciju tokom radne nedelje.Pileći paprikašU frižideru: do 3 dana, u dobro zatvorenoj posudi.U zamrzivaču: do 2 meseca. Najbolje ga je podeliti u porcije i zamrznuti odmah nakon hlađenja, pa vaditi po potrebi.Musaka od krompira i mesaU frižideru: 3–4 dana, isečena na kocke i u hermetički zatvorenoj posudi.U zamrzivaču: može do 1 meseca, ali preporuka je da se prvo ispečena musaka potpuno ohladi, zatim iseku parčići i pakuju u foliju ili posude.Varivo od sočivaU frižideru: 4–5 dana, jer sočivo i povrće odlično podnose čuvanje.U zamrzivaču: do 2 meseca, najbolje u staklenim ili plastičnim posudama sa poklopcem. Pre podgrevanja, jelo treba ostaviti da se lagano odmrzne u frižideru.Savet za sve obrokeHrana se ne sme ostavljati na sobnoj temperaturi duže od dva sata.Idealno je da se svako jelo podeli u porcije, jer se tako lakše podgreva i smanjuje rizik od kvarenja.Kod podgrevanja je važno da se jelo ugreje do ključanja (ili minimum 75°C) kako bi bilo bezbedno za jelo.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Related posts

Miris jeseni iz rerne: Recept za najbolji pečeni kesten kod kuće

Sočan i aromatičan gulaš od pečuraka – savršen jesenji ručak bez mesa

Ništa se ne baca: 3 nova jela od ostataka nedeljnog ručka