Namaz od pečenih paprika: Ukusniji od ajvara, a odlično ide uz sve

Muhamara je tradicionalni namaz sa Bliskog istoka, pripremljen od pečenih paprika, oraha i začina. Najčešće se maže na hleb ili pogačice, a može se poslužiti i uz sveže povrće. Ipak, zbog bogatog i aromatičnog ukusa, ovaj namaz se lako uklapa i u druga jela – može se dodati preko testenine, kombinovati sa kajganom ili poslužiti kao prilog uz pečeno meso.Naziv muhamara potiče od arapske reči ahmar, što znači crveno. Za ovaj crveni namaz možete koristiti prethodno pečene paprike iz tegle dostupne u prodavnicama, ali najbolje rezultate ćete dobiti ako paprike sami ispečete na otvorenom plamenu, piše N1.ba.Važan sastojak ovog namaza je melasa od nara, koja mu daje prepoznatljivu slatkoću. Ako nemate ovaj sastojak pri ruci, možete ga zameniti manjom količinom meda ili javorovog sirupa.

Related posts

Miris jeseni iz rerne: Recept za najbolji pečeni kesten kod kuće

Sočan i aromatičan gulaš od pečuraka – savršen jesenji ručak bez mesa

Ništa se ne baca: 3 nova jela od ostataka nedeljnog ručka