Ovako Francuzi spremaju punjene paprike: Tajna je u ovom mesu

 Paprike punjene mesom su jelo koje svaka kultura priprema na svoj način – dok ih na Balkanu često kuvamo u paradajz sosu, Francuzi ih najradije peku u rerni, obogaćene aromatičnim začinskim biljem koje im daje dodatnu dubinu ukusa.Iako obično koriste manje, slatke paprike, možete se slobodno poslužiti i običnim velikim paprikama – samo prilagodite dužinu pečenja. Ovo je recept koji spaja jednostavnost pripreme i bogatstvo mediteranskih aroma, piše punkufer.hr.Sastojci za pečene punjenih paprika:Za mesni nadev:450 g mlevenog mesa (najbolje mešavina svinjetine i junetine)100 g starog hleba isečenog na kockice80 ml punomasnog mleka1 manja glavica crnog luka1 do 2 čena belog luka2 kašičice seckanog svežeg peršuna1 kašičica origana1 kašičica majčine dušicebiljno ulje po željiso i biber po ukusuZa preliv i pečenje:80 ml pasirane paradajz-pirea80 ml vode12 mini slatkih paprika ili 6 većih paprika1 manja glavica crnog luka1 do 2 čena belog luka1 kašika mediteranske mešavine začina1 lovorov listso i biber po ukusubiljno ulje po željiPriprema:Priprema nadeva:Kockice starog hleba potopite u mleko dok ne omekšaju. Pomešajte ih sa mlevenim mesom, sitno seckanim crnim i belim lukom, peršunom, origanom, majčinom dušicom, malo ulja, solju i biberom. Sve dobro izmešajte i ostavite po strani.Priprema paprika:Paprike operite, osušite i pažljivo odsecite vrhove – oni će kasnije služiti kao poklopci. Uklonite semenke i bele opne iz unutrašnjosti.Punjenje:Napunite paprike pripremljenim nadevom i zatvorite ih njihovim „poklopcima“. Poređajte ih u vatrostalnu posudu.Priprema sosa:U posudu sipajte mešavinu pasirane paradajz-pirea i vode. Dodajte sitno seckani luk i beli luk, začine, lovorov list, so i biber. Sve prelijte preko paprika i između njih. Po želji dodajte još malo ulja.Pečenje:Stavite paprike u prethodno zagrejanu rernu na 180°C i pecite oko 35–40 minuta. Ako koristite veće paprike, vreme pečenja produžite dok sve ne bude lepo pečeno i meso potpuno termički obrađeno.Serviranje:Poslužite uz pire krompir, kuvanu pirinač, sezonsku salatu ili svež hleb.Prijatno!Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Related posts

Ostalo vam je pire krompira od ručka? Napravite od njega ove ukusne hrskave pljeskavice

Špagete sa tikvicama i sirom: Lagano letnje jelo koje Italijani obožavaju

Recept za zdrav domaći sladoled u kome možete uživati bez griže savesti