Ovu hranu nikada nemojte spremati u teflonskom tiganju: Može biti vrlo opasno

Teflon tiganj je savršen za pripremu jaja, ribe ili palačinki, ali ima i svoje ograničenje – nije dobar izbor za prženje. Stručnjaci objašnjavaju zašto je to tako.Tiganji sa nelepljivim premazom (teflon tiganji) su godinama bili neophodan alat u modernim kuhinjama. Lagani su, jednostavni za održavanje i omogućavaju vam da kuvate sa minimalnom količinom ulja – što ih čini idealnim za svakodnevne recepte poput kajgane, palačinki, ribljih fileta ili kuvanog povrća. Ali koliko god da su praktični, ipak nisu pogodni za sve vrste namirnica, piše Miss7.Ne pokušavajte sa biftekomI dok se o mnogim jelima može raspravljati, jedno je sigurno: tiganj sa nelepljivim premazom definitivno nije pravi izbor za pripremu bifteka. Razlog je temperatura, ali i površina. Naime, da bi se stvorila savršeno porumenela, karamelizovana kora na komadu mesa – ta bogata, smećkasta površina poznata kao Majlardova reakcija – tiganj mora dostići veoma visoke temperature pre nego što meso uopšte dodirne njegovu površinu. I tu teflon tiganji popuštaju pod pritiskom.Prema rečima kulinarskih stručnjaka, zagrevanje teflonskog tiganja do visoke temperature može oštetiti površinu. Većina ovih tiganja je napravljena od aluminijuma, što znači da se izuzetno brzo zagrevaju, posebno kada su prazne. Ako se teflonski tiganji zagrevaju bez ulja ili hrane koja bi apsorbovala deo toplote, nelepljivi premaz počinje da se raspada. Zbog toga ne samo da gubi svoju funkciju, već može ispuštati i štetne isparenja. Pored toga, termička stabilnost nelepljivih premaza nije prilagođena dugotrajnom izlaganju visokoj toploti, što dodatno skraćuje vek trajanja tiganja.Lako je upropastiti tiganj – a i mesoJoš jedan razlog zašto biftek ne treba pripremati u teflonskom tiganju ima veze sa samim procesom kuvanja. U klasičnom pristupu, tiganj se zagreva, dodaje se malo ulja, a zatim se stavlja meso kako bi se brzo zapržilo. Ali kod površina sa nelepljivim premazom, dodavanje ulja pre nego što se tiganj dovoljno zagreje može stvoriti neželjeni film na premazu i narušiti njegovu efikasnost. Pored toga, metalni pribor poput klasičnih kuhinjskih hvataljki ili lopatica je zabranjen na ovoj vrsti posuđa, upravo zato što može nepovratno oštetiti površinu za samo nekoliko sekundi.Sve ovo vodi do jednostavne, ali važne preporuke: ako spremate biftek ili bilo koju drugu hranu koja zahteva visoku temperaturu i agresivnije rukovanje, zaboravite na teflonski tiganj. Umesto toga, klasični tiganj od nerđajućeg čelika ili, još bolje, tiganj od livenog gvožđa je idealan izbor. Ove vrste tiganja mogu da podnesu visoku temperaturu, ravnomerno zadrže temperaturu i omoguće željeni, zapečeni završetak bez ikakvog rizika.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Related posts

Uz topli tost ili palačinke: Ovaj džem od jabuka postaće vam omiljeno jesenje otkriće

Sočan jesenji gulaš: Kraljevski ručak za dva dana uživanja

Kako napraviti najbolji kiseli kupus kod kuće: Tradicionalni recept i korisni saveti