Recept za domaći sladoled od vanile

 Vanila sladoled je klasik koji mnogi vole, ali često je teško pronaći onaj pravi, autentični ukus sa sitnim crnim zrncima vanile. Ali recept za upravo takav sladoled, donosimo vam u nastavku.Komercijalni vanila sladoledi često nemaju bogat ukus ili su mešani sa drugim, intenzivnijim aromama. Zato je domaći vanila sladoled prava poslastica za sve ljubitelje ovog nežnog ukusa.Vanila se odlično slaže ne samo kao samostalni sladoled, već i u kombinaciji sa toplim poslasticama kao što su brauni, pečene kruške ili breskve, kao i uz kafu ili druge tople napitke, piše klix.ba.Sastojci:300 ml punomasnog mleka (može i kondenzovano)6 žumanaca100 g šećera200 ml slatke pavlake za šlag1 mahuna vanileZa intenzivniji ukus, možete dodati i jednu kašičicu ekstrakta vanile.Priprema:Pripremite posudu sa hladnom vodom i ledom.U većoj šerpi pomešajte mleko i pavlaku za šlag. Mahunu vanile prepolovite po dužini i nožem izvadite zrnevlje. Dodajte i zrnevlje i mahunu u mleko i pavlaku, pa zagrevajte na tihoj vatri dok ne proključa. Sklonite sa vatre i ostavite 10 minuta da se ukusi prožmu.U posebnoj posudi umutite žumanca sa šećerom. Postepeno sipajte toplo mleko u smesu sa žumancima, stalno mešajući. Vratite sve u šerpu i na tihoj vatri mešajte dok se smesa ne zgusne. Po želji dodajte kašičicu ekstrakta vanile.Gotovu smesu prespite u čistu posudu i stavite je u posudu sa ledom da se brzo ohladi. Nakon što se ohladi, stavite u frižider na najmanje tri sata. Zatim smesu prebacite u zamrzivač i mešajte sladoled na dva sata najmanje dva puta, kako bi se sprečilo formiranje ledenih kristala na površini.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Related posts

Hladna salata od testenine i piletine koja je gotova začas

Ostalo vam je pire krompira od ručka? Napravite od njega ove ukusne hrskave pljeskavice

Špagete sa tikvicama i sirom: Lagano letnje jelo koje Italijani obožavaju