U poslednje vreme supa od kostiju stiče veliku popularnost, jer se veruje da ima brojne blagotvorne efekte na zdravlje. Tradicionalni recept ostao je nepromenjen – priprema se isto kao što su to radile naše bake, sporim krčkanjem kostiju na tihoj vatri tokom nekoliko sati.Na društvenim mrežama se proširio novi trend u kome ljudi zamenjuju jutarnju kafu šoljom tople supe od kostiju ili je piju uz užinu tokom dana. Iako je to trend koji dobija na popularnosti, i naše bake su znale za blagodeti supe od kostiju. Ovu supu možete pripremiti od bilo koje vrste kostiju – telećih, svinjskih, goveđih, jagnjećih, pilećih ili ćurećih, pa čak i ribljih kostiju. Supa od kostiju može poslužiti i kao odlična osnova za razne čorbe, sosove ili rižoto.Priprema supe od kostiju je veoma jednostavna – sve što vam je potrebno je veliki lonac, voda, kosti i malo sirćeta, a detaljan recept, koji prenosimo sa sajta Miss7, sledi u nastavku:Supa od kostijuSastojci:2 kilograma kostiju4 litra hladne vode2 kašike jabukovog sirćetaSveže mleveni biberSoPriprema:Sve sastojke dodajte u veliki lonac i dovedite do ključanja. Zatim smanjite vatru i ostavite da se lagano krčka tri do šest sati. Što se duže kuva, to će čorba biti boljeg ukusa i hranljivija. Dodavanje sirćeta u čorbu je veoma važan korak, jer sirće pomaže da se iz kostiju izvuče što više vrednih hranljivih materija. Da biste obogatili ukus, možete dodati povrće i začinsko bilje u čorbu, a najčešći su crni luk, beli luk, peršun, celer, šargarepa, peršun i majčina dušica.U nastavku su navedeni razlozi zašto je supa od kostiju toliko dobra za vaše zdravlje:Sadrži važne vitamine i mineraleGeneralno, supa od kostiju je veoma hranljiva, a udeo hranljivih materija u čorbi zavisi od sastojaka koje koristite u pripremi. Na primer, svinjske ili goveđe kosti su bogate kalcijumom, magnezijumom, kalijumom, fosforom i drugim elementima u tragovima važnim za izgradnju jakih kostiju. Riblje kosti, s druge strane, sadrže jod, koji je neophodan za zdravlje štitne žlezde i metabolizam. Pored toga, kosti sadrže protein kolagen, koji se kuvanjem pretvara u želatin, a koji sadrži nekoliko važnih aminokiselina.Dobra je za sistem za varenjeDokazano je da želatin iz supe može pomoći kod zdravlja sistema za varenje jer vezuje vodu, pomažući da svarena hrana lakše prođe kroz creva. Pored toga, želatin sadrži glutamin, aminokiselinu za koju su istraživanja pokazala da može pomoći u održavanju funkcije crevne sluzokože, što je posebno važno za ljude koji pate od inflamatorne bolesti creva ili sindroma propustljivog creva.Poboljšava zdravlje zglobovaKolagen je glavni protein koji se nalazi u kostima, tetivama i ligamentima. Tokom kuvanja, kolagen se razgrađuje i formira se želatin, koji sadrži aminokiseline važne za zdravlje zglobova. Neke od njih su prolin i glicin, koje naše telo koristi za izgradnju tetiva i ligamenata. Supa od kostiju takođe sadrži glukozamin i hondroitin, za koje su brojne studije pokazale da mogu smanjiti bolove u zglobovima i ublažiti simptome osteoartritisa.Pomaže kod gubitka težineŽelatin u supi doprinosi osećaju sitosti, tako da redovna konzumacija supe može pomoći u smanjenju unosa kalorija i gubitku težine. Poboljšava san i funkciju mozgaAminokiselina glicin, koja se nalazi u supi, može poboljšati san i pomoći vam da se opustite. Zapravo, rezultati jedne studije pokazali su da uzimanje glicina pre spavanja značajno poboljšava kvalitet sna kod ljudi koji su imali problema sa spavanjem. Uzimanje glicina pomoglo je ispitanicima da brže zaspu, bolje spavaju i manje se bude tokom noći. Ova studija je takođe pokazala da glicin smanjuje dnevnu pospanost i poboljšava mentalne funkcije i pamćenje.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.