Nova studija je pokazala da sirevi i pavlaka sa visokim sadržajem masti mogu pomoći u sprečavanju demencije.Kako punomasni sir smanjuje rizik od demencijeStudija, nedavno objavljena u časopisu Neurology, medicinskom časopisu Američke akademije za neurologiju, otkrila je da su ljudi koji su jeli dve porcije sira sa visokim sadržajem masti dnevno kao deo zdrave ishrane imali manje šanse da razviju demenciju, prenosi Science Focus.„Decenijama je debata o ishrani sa visokim sadržajem masti u odnosu na ishranu sa niskim sadržajem masti oblikovala zdravstvene savete, ponekad čak i kategorišući sir kao nezdravu hranu koju treba ograničiti“, kaže dr Emili Sonestedt, vanredna profesorka sa Univerziteta u Lundu, Švedska, koja je bila glavni autor studije.„Naša studija je otkrila da neki mlečni proizvodi sa visokim sadržajem masti zapravo mogu smanjiti rizik od demencije, dovodeći u pitanje neke dugogodišnje pretpostavke o mastima i zdravlju mozga.“Studija je analizirala podatke 27.670 starijih osoba, prateći njihovo zdravlje u proseku 25 godina kako bi se videlo ko je kasnije razvio demenciju.Takođe su zamolili učesnike da prate šta jedu tokom jedne nedelje i da prijave koliko se njihova ishrana promenila u poslednjih nekoliko godina.Studija je otkrila da ljudi koji su jeli zdravu ishranu koja sadrži više od 50 g sira sa visokim sadržajem masti dnevno imaju 13% manji rizik od demencije od onih koji su jeli manje od 15 g.Kada se posebno posmatra vaskularna demencija, stanje u kojem mozak ne dobija dovoljno krvi, rizik za one koji jedu sir bio je 29% manji.Studija je takođe otkrila da ljudi koji su jeli 20 g punomasne pavlake, imaju 16% manji rizik od demencije.Kada su posmatrali sireve i kremove sa niskim sadržajem masti, kao i druge mlečne proizvode, nije bilo takve povezanosti.„Ovi nalazi ukazuju na to da kada je u pitanju zdravlje mozga, nisu svi mlečni proizvodi jednaki“, rekao je Sonestet.Jedna od ključnih tačaka studije je da je sprovedena u Švedskoj, gde se sir uglavnom jede sirov.Topljeni sir menja svoju strukturu, omogućavajući masnoći da curi i odvaja se, što potencijalno može uticati na to kako ga naše telo apsorbuje.U zemljama gde se sir prvo zagreva, kao što su SAD, rezultati bi mogli biti drugačiji, pa istraživački tim preporučuje ponavljanje studije u drugim zemljama.„Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se potvrdili rezultati naše studije i dalje istražilo da li konzumiranje određenih mlečnih proizvoda sa visokim sadržajem masti zaista nudi određeni nivo zaštite za mozak.“Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.