Ni banana, ni jabuka: Naučnici otkrili koje voće je najzdravije

Zdrava ishrana bogata voćem i povrćem od suštinskog je značaja za očuvanje dobrog zdravlja. Među vrstama koje se najčešće nalaze na  meniju su jabuke i banane, zahvaljujući svom prijatnom ukusu i hranljivosti. Ipak, naučno istraživanje sprovedeno na jednom američkom univerzitetu ukazuje na to da se među brojnim vrstama voća može izdvojiti i jedno koje je naročito bogato korisnim sastojcima i donosi dodatne benefite za zdravlje.Koje voće je najzdravijeIako banane sadrže mnogo šećera, poslednjih godina često se ističu kao vrlo zdravo voće zbog visokog sadržaja kalijuma, magnezijuma, vlakana, vitamina C i vitamina B6. Međutim, sada su dobile ozbiljnu konkurenciju, i to u vidu jednog od najvažnijih plodova mediteranske ishrane – limuna, posebno onog sorte sicilijana koja dolazi iz Italije, piše Index.hr.Istraživanje sa Univerziteta Vilijam Paterson pokazalo je da sicilijanski limun sadrži visoko koncentrisane hranljive materije, posebno vitamin C i antioksidante poput flavonoida.Grčki portal iefimerida.gr opisuje njegove prednosti na sledeći način: „Njegova konzumacija jača imuni sistem, poboljšava apsorpciju gvožđa i podstiče zdravo varenje. Istovremeno, njegova antiinflamatorna svojstva su povezana sa prevencijom bolesti srca i krvnih sudova, dok njegovi antioksidansi neutrališu slobodne radikale, glavne krivce za starenje ćelija“.Sicilijanski limun je najpoznatiji po svom kiselom ukusu, ali upravo ta kiselost ga čini tako blagotvornim. Istraživači objašnjavaju: „Visoki sadržaj vitamina C odgovoran je za njegov intenzivan ukus, ali i za snažno jačanje odbrambenih snaga organizma“.Tako uz banane, jabuke, pomorandže i drugo voće iz mediteranske kuhinje, limun sve više zauzima značajno mesto, zahvaljujući brojnim zdravstvenim blagodetima, što potvrđuju i pomenuto američko istraživanje.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Related posts

Ove vrste voća bogate su proteinima

Da li je čokolada sa belim mrljama bezbedna za jelo? Evo šta kažu stručnjaci

Mozak počinje da stari ranije nego što mislimo: Evo kako da usporimo taj proces