Ove namirnice nikada nemojte držati u plastičnim posudama, upozoravaju nutricionisti

Smanjenje bacanja hrane jedan je od najpraktičnijih načina da umanjite ekološki otisak svog domaćinstva i pritom uštedite. Ključni korak u tome je pravilno čuvanje namirnica, ali plastične kutije i ambalaža nisu uvek najpovoljnije rešenje. Stručnjaci ističu da pojedine vrste hrane zahtevaju drugačiji način skladištenja kako bi duže ostale sveže i zadržale kvalitet.Hrana koju ne treba držati u plastičnim posudama1. Topla hranaIako je plastična ambalaža praktična, nutricionistkinja Niki Kulman objašnjava za EatingWell: „Zagrevanje plastike može prouzrokovati njeno razlaganje i ispuštanje hemikalija poput BPA ili ftalata u vašu hranu“. Ove hemikalije mogu ometati prirodnu funkciju hormona, pa Kulman preporučuje upotrebu posuda od nerđajućeg čelika ili stakla, posebno za toplu hranu, dok se plastika može koristiti za hladnu hranu poput salata ili sendviča, prenosi Index.hr.2. Fini sireviDok su obični sirevi poput čedara ili krem sira bezbedni u plastičnim posudama, fini sirevi zahtevaju posebne uslove. Zatvaranje u plastiku sprečava prolaz vazduha i podstiče vlagu, što može promeniti ukus i boju sira. Umesto toga, preporučuje se upotreba posebnog papira za sir ili pergament papira sa plastičnom kesom preko njega.3. Paradajz sosovi i druga kisela hranaParadajz i kiseli proizvodi poput limunovog soka mogu oštetiti plastiku i prouzrokovati izlučivanje štetnih materija. „Skoro nikada ne čuvam kiselu hranu u plastici“, kaže naučnica dr Megan Mejer. Ona preporučuje upotrebu stakla ili nerđajućeg čelika jer ovi materijali ne reaguju sa kiselinama.4. Crni i beli lukPovrće poput crnog i belog luka ne treba zatvarati u plastici jer vlaga podstiče kvarenje i klijanje. Najbolje ga je čuvati na hladnom, tamnom i suvom mestu, u mrežastim ili papirnim kesama koje omogućavaju cirkulaciju vazduha.5. Lisnato zeleno povrćeZatvorene plastične kese nisu najbolji način za čuvanje zelene salate, spanaća ili kelja nakon otvaranja pakovanja. „Umotajte lisnato zeleno povrće u čistu krpu i čuvajte ga u zatvorenoj posudi da bi duže ostalo sveže“, savetuje Kulman. Peškir će apsorbovati višak vlage i sprečiti uvenuće.6. Sveže začinsko biljePeršun, korijander i slično začinsko bilje se brže kvare u plastičnim kesama. Umesto toga, tretirajte ih kao cveće: malo skratite stabljike, stavite ih u čašu vode i labavo pokrijte plastičnom kesom. Na ovaj način mogu trajati do dve nedelje u frižideru.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Related posts

Imate povišen pritisak? U svoju jutarnju rutinu dodajte ovaj napitak, savetuju kardiolozi

Gastritis, ulkus, refluks: Najčešće bolesti želuca i kako ih prepoznati

Kad ste pod stresom posežete za masnom hranom? Ovaj napitak smanjuje negativan efekat te navike