Preskakanje obroka povećava rizik od smrtnosti, pokazuje nova studija

Preskakanje jednog od tri glavna obroka u toku dana može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posledica, pokazuje nova američka studija.Kako preskakanje obroka povećava rizik od smrtnostiStudija u kojoj je učestvovalo 24.011 Amerikanaca starijih od 40 godina pokazala je da je samo jedan obrok dnevno generalno povezan sa većom smrtnošću, izveštava portal Science Alert.Preskakanje doručka povezano je sa većim rizikom od smrti od kardiovaskularnih bolesti, a preskakanje ručka ili večere sa većim rizikom od smrtnosti od svih uzroka. Problem je primećen i kada su bila uključena sva tri obroka, ako su bili preblizu jedan drugom. Razmak od 4,5 sata između obroka takođe nosi veći rizik od smrti od svih uzroka, prenosi Miss7.„Naša studija je otkrila da ljudi koji jedu samo jednom dnevno imaju veću verovatnoću da umru ranije od onih koji jedu više puta dnevno“, rekao je Jangbo Sun, epidemiolog sa Univerziteta u Tenesiju. Veza je ostala čak i nakon što su istraživači prilagodili rezultate različitim faktorima načina života kao što su konzumiranje alkohola, pušenje, nivo fizičke aktivnosti ili kvalitet ishrane.„Zato preporučujemo da jedete najmanje dva ili tri obroka dnevno“, rekao je Sun. Studija nije bila dovoljno velika da bi se utvrdila uzročna veza između preskakanja obroka i prerane smrti, ali je veza dovoljna za dalja istraživanja, napominju autori. Neravnoteža u telu nastaje ako se uzme jedan veoma veliki obrok. Moguće je da postoje i drugi uzroci koji utiču na prehrambene navike i mortalitet.„Naši rezultati se zasnivaju na analizi javno dostupnih podataka i ne podrazumevaju uzročnost“, rekao je Vei Bao, epidemiolog sa Univerziteta u Ajovi. „Međutim, ono što smo otkrili ima metaboličkog smisla. Metabolički smisao je da preskakanje obroka dovodi do unosa previše energije u jednom obroku. To može izazvati neravnotežu u načinu na koji telo reguliše glukozu i posledično poremetiti metabolički sistem. Približno 30 procenata ispitanika redovno je jelo manje od tri obroka dnevno.Moguće je da postoje i drugi uzroci koji utiču na prehrambene navike i smrtnost. Naravno, za to postoji mnogo razloga – od radnog vremena, zauzetog načina života, siromaštva, namernog gubljenja kilograma, ali tim naučnika koji je sproveo studiju nada se da će ona stimulisati dalju analizu važnosti redovnih obroka. Studija je objavljena u časopisu Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Related posts

Ova namirnica pomaže kod mršavljenja i smanjenja šećera u krvi

Duvanje u školjku moglo bi da pomogne kod apneje, pokazuje nova studija

Ovo mleko je najzdravije za srce, pokazuje velika studija