Kada sledeći put budete pripremali avokado, imajte na umu da se svaki njegov deo može iskoristiti – od kore do koštice. Ovo popularno i hranljivo voće cenjeno je zbog bogatog ukusa, kulinarske svestranosti i nutritivnih vrednosti. Najčešće ga nalazimo u gvakamoleu, salatama, sendvičima ili smutijima.Ali kada oljuštimo avokado i dođemo do sočnog „mesa“, njegova kora se često baca, a zapravo može biti izuzetno korisna. Ako ste bacali koru kao otpad, vreme je da promenite perspektivu i otkrijete neke kreativne načine da je iskoristite, piše Miss7.1. Pripremite čaj od kore avokadaJedan od najjednostavnijih načina za upotrebu kore avokada jeste pravljenje čaja. Kora avokada je bogata antioksidansima i vlaknima koji podržavaju zdravlje srca i varenje. Za čaj od kore avokada, jednostavno operite koru, isecite je na male komadiće i stavite u ključalu vodu. Ostavite da se kuva 5-10 minuta, a zatim procedite. Ovaj čaj ima blag, orašast ukus i može se zasladiti medom ili drugim prirodnim zaslađivačima. Pored toga što je ukusan, ovaj napitak nudi i niz zdravstvenih prednosti, kao što su smanjenje upale i poboljšanje varenja.2. Kora avokada kao prirodni pilingKora avokada sadrži zdrave masti koje mogu da hidriraju vašu kožu, dok njena tekstura pruža nežni piling. Ako želite da isprobate prirodni piling kod kuće, jednostavno utrljajte unutrašnjost kore na kožu – ovo je posebno dobro za najsuvlje delove vaše kože, kao što su laktovi, kolena ili ruke. Ovaj piling ne samo da uklanja mrtve ćelije kože, već je i hrani i hidrira, ostavljajući vašu kožu mekšom i glađom.3. Dodajte koru avokada u smutije ili supeIako kore avokada mogu imati čvršću teksturu, one su potpuno jestive i mogu poboljšati mnoge recepte. Grubo iseckajte koru avokada i dodajte je u smutije ili supe. Pored toga što ćete koristiti celo voće, ova metoda će obogatiti vaše jelo dodatnim vlaknima i drugim hranljivim materijama. Koristite koru avokada u kombinaciji sa voćem poput banana ili jagoda u smutijima ili je dodajte u kremastu povrtnu supu nakon blendiranja za bogatiji ukus i veću gustinu.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.