Kako zamrznuti grožđe i uživati u njemu tokom cele godine

Sezona zrelog i aromatičnog grožđa sada je na vrhuncu. Njegove bobice su savršena užina kada nam je potrebna doza voća, malo osveženja ili nešto slatko. Međutim, postavlja se pitanje kako sačuvati taj ukus i uživanje i onda kada grožđa više ne bude na pijacama i u prodavnicama.Zamrzavanjem grožđa možete ga čuvati svežim i do godinu dana, ali nekako sumnjamo da ćete ga pre pojesti. Donosimo vam najbolje savete o tome kako zamrznuti grožđe, kako ga odmrznuti i za šta ga koristiti, piše Miss7.Kako zamrznuti grožđeAko želite da sačuvate grožđe duže vreme, zamrzavanje je rešenje za vas, a evo najboljeg načina da to uradite:Operite i osušite grožđe, odvojite bobice od peteljke.Čisto grožđe stavite na pleh obložen papirom za pečenje, pokrijte plastičnom folijom i stavite u zamrzivač.Ostavite u zamrzivaču 2-3 sata, ili dok se grožđe potpuno ne zamrzne.Zamrznuto grožđe prebacite u kese za zamrzavanje i vratite u zamrzivač.Zamrznuto na ovaj način, grožđe može trajati i do godinu dana.Kako odmrznuti grožđeJednom zamrznuto, pa odmrznuto, grožđe više neće biti tako hrskavo, a njegova kora neće zavodljivo pucati pod zubima. Ali će i dalje biti jednako ukusno, i moći ćete da ga koristite u raznim kolačima, smutijima, džemovima…Najbolje je odmrznuti grožđe preko noći, pa kesicu zamrznutog grožđa (ili potrebnu količinu, ako u kesici ima više grožđa) ostavite u frižideru preko noći, u činiji. Sledećeg dana dočekaće vas ukusno odmrznuto grožđe.Kako koristiti zamrznuto grožđeKada je u pitanju upotreba zamrznutog grožđa, prva opcija, koja je takođe najlakša, najbrža i najjednostavnija, zapravo je i najbolja! A to je uživanje u grickanju zamrznutog grožđa. Ukusno je hladno, osvežavajuće, a njihov sok se postepeno oslobađa u ustima. Takođe ih možete ubaciti u maslinovo ulje i pržiti i koristiti za neka slana jela poput pečenog karfiola sa grožđem i feta sirom, možete ih dodati u neki jak mesni sok da biste dodali malo svežine i slatkoće, a možete ih tako zamrznute dodati u svoj omiljeni smuti…Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Related posts

Miris jeseni iz rerne: Recept za najbolji pečeni kesten kod kuće

Sočan i aromatičan gulaš od pečuraka – savršen jesenji ručak bez mesa

Ništa se ne baca: 3 nova jela od ostataka nedeljnog ručka