Moskva torta – kremasti klasik sa višnjama i ananasom

Moskva torta je elegantan i raskošan desert koji osvaja već na prvi zalogaj.Moskva torta, lagani biskvit, bogat krem i osvežavajuće voće čine je savršenim izborom za svečane prilike, ali i kao poslastica kojom se časti najmiliji. Donosimo proveren recept koji će sigurno postati jedan od omiljenih u svakoj kuhinji.SastojciZa koru (pravi se jedna kora, pa se seče na tri dela):8 belanaca200 g šećera2 kašike brašna200 g mlevenih orahaPrstohvat soliZa fil:8 žumanaca6 kašika šećera2 kašike gustina500 ml mleka250 g putera (omekšalog)150 g šećera u prahu200 g ananasa iz konzerve (iseckanog na sitne kocke)200 g višanja (oceđenih, najbolje iz kompota)Za dekoraciju (po želji):Listići bademaŠlag ili beli filVišnje i ananasPripremaPriprema kore:Belanca umutiti sa prstohvatom soli dok ne postanu penasta, zatim postepeno dodavati šećer i mutiti dok se ne dobije čvrst šne. Na kraju lagano umešati brašno i mlevene orahe, pazeći da masa ostane vazdušasta. Smesu izliti u pleh obložen papirom za pečenje i peći u unapred zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta. Kada se kora ohladi, pažljivo je preseći na tri jednake kore.Kuvani fil:Žumanca, šećer i gustin sjediniti i umutiti, pa dodati malo mleka da se masa razredi. Ostatak mleka staviti da provri, pa u njega sipati smesu sa žumancima i kuvati na laganoj vatri dok se ne zgusne, stalno mešajući. Fil potpuno ohladiti.Dodavanje putera:Omekšali puter penasto umutiti sa šećerom u prahu, pa postepeno dodavati ohlađeni kuvani fil. Mešati dok se ne dobije ujednačena, svilenkasta krema.Dodavanje voća:Na kraju u fil lagano umešati oceđene višnje i sitno seckani ananas.Filovanje:Na tanjir staviti prvu koru, premazati trećinom fila, zatim staviti drugu koru i ponoviti postupak. Završiti trećom korom i premazati tortu ostatkom fila sa svih strana.Dekoracija:Po želji, tortu dekorisati listićima badema, šlagom, višnjama i komadićima ananasa. Ostaviti u frižideru najmanje 6 sati, idealno preko noći, da se lepo stegne i sjedine ukusi.Saveti:Umesto ananasa iz konzerve može se koristiti i svež, ako je dostupan.Višnje iz kompota treba dobro procediti da ne razvodne fil.Tortu je najbolje seći tankim, vlažnim nožem za uredne parčiće.Moskva torta je spoj nežne slasti i voćne svežine – torta koja se pamti i traži još jedno parče. Idealna za praznike, rođendane i sve trenutke koji zaslužuju nešto posebno.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Related posts

Da li ste čuli za zudle? Ove ukusne i zdrave špagete može jesti bez ograničenja

Kako najbolje ukloniti gorčinu iz patlidžana?

Brzinski lažni sladoled: Preukusna ledena poslastica koja je gotova za 2 minuta