Sočni kolač sa smokvama: Brza i slasna poslastica za kasno leto

Budući da je sezona smokava u toku, šteta je ne iskoristiti ovo ukusno voće za pripremu neke fine poslastice. Sa tim u vezi, danas sa vama delimo sjajan recept za sočni kolač sa smokvama koji se topi u ustima!Ovaj kolač od smokava i bademovog brašna je dobro izbalansiran, sladak, ali ne previše, sočan, ali čvrst. Ključni sastojci potrebni za ovaj kolač su bademovo brašno, agavin ili javorov sirup i kokosovo ulje. Sveže smokve na vrhu daju mu rustični izgled, piše Miss7.Sve u svemu, ovaj kolač je:Bez žitarica, bez glutena i pogodan za paleo dijetuZaslađen zdravim zaslađivačimaBez mlečnih proizvoda.Dovoljno zdrav za doručak, ne samo kao desert.Topi se u ustima.Saveti i napomene:Pre nego što napravite ovaj kolač, pročitajte uputstva za recept. Ne preskačite deo gde treba da isključite rernu na kraju i ostavite kolač u toploj, isključenoj rerni neko vreme. Ovaj korak osigurava da se kolač dobro ispeče, a da ostane mekan i sočan.Ako niste ljubitelj ukusa badema, možete izostaviti ekstrakt badema, iako je to ono što ovaj kolač čini tako posebnim.Ako više volite ukus vanile, onda dodajte dodatnu količinu.Kokosovo ulje se može zameniti otopljenim puterom ili maslinovim uljem.Ako nemate sveže smokve, možete koristiti bilo koje drugo voće, kao što su breskve, kruške, kajsije, jagode ili borovnice.Kada je kolač gotov, možete dodati dodatnu količinu voća na vrh i posuti mlevenim ili seckanim orasima za dekoraciju.Sočni paleo kolač sa smokvamaSastojci:3 velika jajeta¼ šolje kokosovog ulja½ šolje čistog javorovog sirupa ili agavinog sirupa1-1/2 kašičice čistog ekstrakta badema1 kašičica čistog ekstrakta vanile1 kašičica jabukovog sirćeta ili soka od limuna2-1/2 šolje bademovog brašna½ kašičice sode bikarbone½ kašičice soli6 zrelih smokava, isečenih na kriškePriprema:Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa i obložite kalup za tortu papirom za pečenje.Sve sastojke osim smokava pomešajte u blenderu ili mikserom. Testo će biti veoma gusto.Sipajte testo u pripremljeni kalup.Poređajte isečene smokve preko, lagano ih pritiskajući u testo.Stavite kolač u zagrejanu rernu i pecite 20 do 25 minuta dok testo ne porumeni.Isključite rernu i ostavite tortu unutra još 10 do 15 minuta (dok sredina torte ne bude čvrsta).Ostavite tortu da se hladi 30 minuta pre nego što je izvadite iz kalupa.Poslužite sa sveže isečenim smokvama i dodacima po vašoj želji (listićima kokosa, badema, medom, prah šećerom…). Prijatno!

Related posts

Savršen spoj: Čorba od pečenih paprika i paradajza koja će vas osvojiti na prvu kašiku

Sočan kolač sa grožđem: Recept za koji niste znali da vam je potreban, a koji ćete obožavati

Prvi put pravite ajvar? Ovo su trikovi za savršen rezultat