Tajne savršenog roštilja: Najbolji trikovi i recepti

Uranak ne može da prođe bez roštilja, a da bi sve bilo savršeno – od mirisa, ukusa pa do sočnosti mesa – potrebni su dobri trikovi, prava priprema i provereni recepti. U nastavku donosimo najbolje savete za pečenje, ideje za marinade i recepte koji će svaki roštilj pretvoriti u pravo gastronomsko uživanje.Trikovi za savršen roštilj1. Priprema mesa je ključnaMarinada je sve: kombinujte maslinovo ulje, beli luk, limunov sok, senf, med, so, biber, i začinsko bilje (ruzmarin, majčina dušica) za piletinu i svinjetinu.Meso marinirajte bar 2-4 sata, a idealno preko noći u frižideru.Nikada ne stavljajte hladno meso na roštilj – ostavite ga na sobnoj temperaturi bar 30 minuta pre pečenja.2. Ugalj & temperaturaSačekajte da se ugalj potpuno užari i prekrije sivim pepelom – to znači da je spreman za pečenje.Za indirektno pečenje (veće komade mesa), gurnite žar sa strane, a sredinu ostavite praznu.Koristi rešetku sa poklopcem ako pečete veće komade – stvara efekat rerne.3. Ne okrećite meso prečestoDajte mesu vremena da se zapeče i odvoji od rešetke – okrenite ga samo jednom ili dvaput.Nikada ne pritiskajte meso lopaticom – tako cedite sokove i meso postaje suvo.Recepti za roštiljMarinirana pileća krilcaSastojci:1 kg pilećih krilaca2 kašike maslinovog ulja1 kašika senfa2 čena belog luka (izgnječena)1 kašika meda1 kašika soja sosaSo, biber, suvi začin, ljuta paprika po ukusuPriprema:Sve sastojke sjedinite i ubacite krilca u marinadu.Ostavitite u frižideru 4 sata.Pecite na srednjoj vatri oko 20–25 minuta, okrećući povremeno.Ćevapi kao iz ćevabdžiniceSastojci:500 g mešanog mlevenog mesa (junetina/svinjetina)1 kašičica sode bikarbone2 čena belog luka (sitno)So, biber50 ml mineralne vodePriprema:Sastojke dobro izmešajte i ostavite 1 sat u frižideru.Oblikujte ćevape i pecite ih na jakoj vatri po 3–4 minuta sa svake strane.Bonus saveti: Uz roštilj poslužite odgovarajući prilog, a pored kolslou salate, odlično idu pečeni krompirići, ajvar i sezonska salata sa paradajzom i lukom.Iako ne jedu meso, vegetarijanci  mogu uživati u tikvicama, patlidžanu, kukuruzu i pečurkama na roštilju, koji su takođe jako ukusni. Prijatno!Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Related posts

Mirisni zalogaji: Slani mafini sa mladim lukom

Recept za čizkejk sa jagodama

Ostalo vam je puno kuvanih jaja nakon Uskrsa? Uz ovaj recept iskoristićete ih na najbolji način