Vlakna ili fermentisani proizvodi – šta je bolje za zdravlje creva?

Ako pokušavate da poboljšate zdravlje svojih creva, verovatno ste već naišli na savete koji uključuju ishranu bogatu vlaknima i probioticima. Evo malo detaljnijeg osvrta na to zašto su određene namirnice dobre za vaša creva.Iako ne volimo da suprotstavljamo zdravu hranu jednu drugoj, jedno pitanje koje se često postavlja je: Šta je važnije za zdravlje varenja – vlakna ili fermentisana hrana?Prema rečima dr Vinsenta Pedrea, sertifikovanog interniste i autora knjige „Protokol GutSMART“, odgovor nije tako jednostavan, ali postoje zanimljivi uvidi, piše Index.hr.Vlakna i fermentisana hrana – koja je razlika?Vlakna su vrsta složenih ugljenih hidrata koji se nalaze isključivo u biljkama i koje telo ne vari. Zato pomažu kod sitosti, varenja, ravnoteže šećera u krvi  i održavanja zdrave ravnoteže mikroorganizama u crevima. Hrana bogata vlaknima uključuje heljdu, ječam, kelj, brokoli, sočivo i mnoge druge.S druge strane, fermentisana hrana nastaje procesom fermentacije, gde kvasac i bakterije razgrađuju prirodne šećere u hrani. Rezultat? Hrana bogata probioticima – tim „dobrim bakterijama“. Ova grupa uključuje kombuhu, kimči, kiseli kupus, miso pastu i jogurt.Dakle, vlakna hrane dobre bakterije u crevima, dok fermentisana hrana povećava njihov broj. Obe grupe su neophodne za zdravo varenje i ne možemo reći da je jedna važnija od druge. Međutim, ako tek počinjete da brinete o zdravlju creva, možda je bolje da počnete sa fermentisanim proizvodima, pa tek onda povećate unos vlakana.Šta kaže nauka?U podkastu mindbodygreen, dr Pedre pominje studiju u kojoj su istraživači uporedili ljude koji su jeli 5 do 8 porcija vlakana dnevno sa onima koji su jeli 6 šoljica fermentisane hrane. Rezultati? Fermentisana grupa je imala veću raznolikost crevnih mikroba i 19 markera upale je smanjeno.Grupa koja je jela više vlakana takođe je imala pozitivne rezultate na imuni odgovor i funkciju mikrobioma, ali je fermentisana hrana imala jači efekat na smanjenje upale. Drugim rečima, možda je mudro prvo „smiriti“ creva fermentisanom hranom, a tek onda ih hraniti vlaknima.Dr Pedre takođe dodaje da mu se ne sviđa što su vlakna i fermentisana hrana bile „suprotstavljene“ u ovoj studiji, bez neutralne kontrolne grupe. „Ne mislim da je stvar u izboru jednog ili drugog – prava korist dolazi od njihovog kombinovanja.“Šta je bolje za zdravlje creva?Koje su najbolje namirnice za zdravlje creva? I dalje toplo preporučujemo i vlakna i fermentisanu hranu. Oba elementa su potrebna za optimalno zdravlje varenja, ali ako imate problema sa crevima ili upalu, počnite sa fermentisanom hranom.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Related posts

Kad ste pod stresom posežete za masnom hranom? Ovaj napitak smanjuje negativan efekat te navike

Stalno grizete unutrašnju stranu obraza? Navika koja deluje bezazleno može biti opasnija nego što mislite

Kardiolozi upozoravaju: Osobe sa visokim krvnim pritiskom treba da izbegavaju ovu kombinaciju hrane