Početna » Vlakna ili fermentisani proizvodi – šta je bolje za zdravlje creva?

Vlakna ili fermentisani proizvodi – šta je bolje za zdravlje creva?

by admin

Ako pokušavate da poboljšate zdravlje svojih creva, verovatno ste već naišli na savete koji uključuju ishranu bogatu vlaknima i probioticima. Evo malo detaljnijeg osvrta na to zašto su određene namirnice dobre za vaša creva.Iako ne volimo da suprotstavljamo zdravu hranu jednu drugoj, jedno pitanje koje se često postavlja je: Šta je važnije za zdravlje varenja – vlakna ili fermentisana hrana?Prema rečima dr Vinsenta Pedrea, sertifikovanog interniste i autora knjige „Protokol GutSMART“, odgovor nije tako jednostavan, ali postoje zanimljivi uvidi, piše Index.hr.Vlakna i fermentisana hrana – koja je razlika?Vlakna su vrsta složenih ugljenih hidrata koji se nalaze isključivo u biljkama i koje telo ne vari. Zato pomažu kod sitosti, varenja, ravnoteže šećera u krvi  i održavanja zdrave ravnoteže mikroorganizama u crevima. Hrana bogata vlaknima uključuje heljdu, ječam, kelj, brokoli, sočivo i mnoge druge.S druge strane, fermentisana hrana nastaje procesom fermentacije, gde kvasac i bakterije razgrađuju prirodne šećere u hrani. Rezultat? Hrana bogata probioticima – tim „dobrim bakterijama“. Ova grupa uključuje kombuhu, kimči, kiseli kupus, miso pastu i jogurt.Dakle, vlakna hrane dobre bakterije u crevima, dok fermentisana hrana povećava njihov broj. Obe grupe su neophodne za zdravo varenje i ne možemo reći da je jedna važnija od druge. Međutim, ako tek počinjete da brinete o zdravlju creva, možda je bolje da počnete sa fermentisanim proizvodima, pa tek onda povećate unos vlakana.Šta kaže nauka?U podkastu mindbodygreen, dr Pedre pominje studiju u kojoj su istraživači uporedili ljude koji su jeli 5 do 8 porcija vlakana dnevno sa onima koji su jeli 6 šoljica fermentisane hrane. Rezultati? Fermentisana grupa je imala veću raznolikost crevnih mikroba i 19 markera upale je smanjeno.Grupa koja je jela više vlakana takođe je imala pozitivne rezultate na imuni odgovor i funkciju mikrobioma, ali je fermentisana hrana imala jači efekat na smanjenje upale. Drugim rečima, možda je mudro prvo „smiriti“ creva fermentisanom hranom, a tek onda ih hraniti vlaknima.Dr Pedre takođe dodaje da mu se ne sviđa što su vlakna i fermentisana hrana bile „suprotstavljene“ u ovoj studiji, bez neutralne kontrolne grupe. „Ne mislim da je stvar u izboru jednog ili drugog – prava korist dolazi od njihovog kombinovanja.“Šta je bolje za zdravlje creva?Koje su najbolje namirnice za zdravlje creva? I dalje toplo preporučujemo i vlakna i fermentisanu hranu. Oba elementa su potrebna za optimalno zdravlje varenja, ali ako imate problema sa crevima ili upalu, počnite sa fermentisanom hranom.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar