Ako vikendom odvojite malo vremena za kuvanje, radna nedelja može da prođe bez stresa oko pripreme obroka. Umesto svakodnevnog stajanja za šporetom ili brzih, nezdravih rešenja, dovoljno je da unapred pripremite nekoliko jela koja su izdašna, raznovrsna i lako se podgrevaju.Takav način planiranja obroka ima više prednosti – štedite vreme, trošite manje novca na dostave i grickalice, jedete domaće i nutritivno bogate obroke, a pritom uvek imate spremnu porciju za posao ili zamrzivač.3 jela za radnu nedeljuU nastavku pogledajte recepte za 3 ukusna jela sa prilozima koje možete spremiti odjednom, a u njima uživati tokom užurbanih radnih dana kada nemate previše vremena za kuvanje:1. Gulaš od junetine sa paprikom i palentomZašto je praktično?Gulaš je vrlo bogato, izdašno jelo bogato proteinima, koje može dugo da stoji u frižideru, a što se više podgreva, to je ukusnije.Palenta se brzo pravi, a ohlađena može da se iseče na kocke i opet zagreje u rerni ili tiganju.Možete je napraviti i unapred, izliti u pleh, ohladiti, pa seći i kratko propržiti da bude hrskava – ova opcija je vrlo zgodna za pakovanje i nošenje na posao.Sastojci (6-8 porcija):~1,2 kg junećeg mesa (kocke)2 crvena i 1 zelena paprika2 glavice crnog luka3 čena belog luka2 šargarepe1 kašika paradajz pireaSo, biber, mljevena paprika (blaga i ljuta po želji)Lovorov listUlje1,5-2 dl vode ili bujonaZa palentu:300 g kukuruznog griza (oko 1 i po šolja)1 litar vode1 ravna kašičica soli1 kašika ulja ili kockica putera (opciono, ali daje bolji ukus)Priprema:Meso posolite, pobiberite. U velikom loncu prodinstajte luk i beli luk na malo ulja dok ne postanu staklasti.Dodajte šargarepu seckanu na kolutove, papriku na trakice, pa propržite par minuta.Ubacite meso, kratko propržite sa svih strana. Zatim dodajte paradajz pire, paprike, lovorov list, začine i nalijte vodom ili bujonom da ogrezne.Poklopite i krčkajte na srednje tihoj vatri ~1-1,5 h, dok meso ne omekša. Po potrebi dolijte malo vode.Za palentu, u šerpi zakuvajte vodu sa solju.Kada voda provri, smanjite temperaturu i polako sipajte kukuruzni griz uz stalno mešanje (najbolje žicom za mućenje da ne nastanu grudvice).Kuvajte 5–7 minuta, sve dok se palenta ne zgusne i počne da se odvaja od ivica šerpe.Ako želite mekšu palentu (ukoliko jedete odmah), možete dodati još malo vode i skuvati na ređi način. Ako želite da je kasnije sečete, kuvajte gušće.Toplu palentu možete odmah poslužiti uz gulaš ili izliti u pleh obložen papirom za pečenje, izravnati i ostaviti da se ohladi.Čuvanje:Gulaš držite u frižideru u hermetičkim posudama do 3 dana.Zamrzavajte porcije gulaša do 2 meseca,Palentu ohladite, isecite na parčad i čuvajte u zatvorenoj posudi do 3 dana.U zamrzivaču: Palentu je najbolje seći na parčad, zamrznuti razdvojeno (da se ne zalepe), pa kasnije ubaciti u kese/posude. Može stajati do 2 meseca. Kada želite da je jedete, samo izvadite i ugrejete u rerni ili tiganju.2. Vegetarijansko varivo sa leblebijama i spanaćem + pirinačZašto je praktično?Jelo bez mesa, ali vrlo ukusno i zasitno.Pirinač se brzo kuva, a kada je varivo spremno, samo sve lepo iskombinujte i imate kompletan obrok.Sastojci (6 porcija):500 g leblebija (prethodno skuvanih ili iz konzerve)2 glavice luka3 čena belog luka2 šargarepe1 srednji štap celera200-250 g svežeg spanaća (ili zamrznutog)400 ml paradajz pelata ili iseckanog paradajza1 litar povrtnog bujona ili vodeSo, biber, aleva paprika, malo ljute paprike (po želji)UljePriprema:U velikom loncu propržite na ulju sitno seckan luk, beli luk, šargarepu i celer dok luk ne postane staklast.Dodajte leblebije, paradajz, začine, nalijte bujonom/vodom i kuvajte 20-25 minuta.Pred kraj ubacite spanać, pustite da samo malo svene i varivo provri.Pirinač skuvajte posebno, i poslužite uz gotovo varivo.Čuvanje:Varivo u frižideru možete držati do 4 dana, a pirinač 2-3 dana.Ukoliko želite da ga zaledite, prvo potpuno ohladite varivo i raspodelite ga u manje posude. Može stajati u zamrzivaču do 2 meseca.3. Pileći file sa povrćem iz rerne (ili tiganja) + kus-kusZašto je praktično?Ovo jelo je šareno, lagano, a opet dovoljno zasitno. Najbolje od svega – sve se priprema u jednoj posudi, pa nema puno sudova za pranje!Sastojci (6 porcija):800 g pilećih filea (ili bataka bez kostiju)2 tikvice2 paprike (crvena + žuta)2 šargarepe200 g brokolija (svežeg ili zamrznutog)2 glavice crnog luka4 čena belog lukaMaslinovo ulje, so, biber, suvi origano ili timijan300 g kus-kusaPo želji: malo limunovog soka i svežeg peršuna za osveženje i dekoracijuPriprema:Pileće meso isecite na kocke ili trakice, posolite i pobiberite.Povrće nasecite na krupnije komade.U velikoj vatrostalnoj posudi ili plehu pomešajte meso i povrće, dodajte maslinovo ulje, začine i beli luk, pa sve dobro promešajte.Pecite u rerni na 200 °C oko 30-35 minuta, povremeno mešajući.U međuvremenu, kus-kus stavite u posudu, prelijte ključalom vodom (1:1,5 odnos), poklopite 5 minuta, a zatim promešajte viljuškom da se zrna fino odvoje i da bude rastresit.Čuvanje:Pileće meso i povrće mogu stajati u frižideru 3-4 dana.Kombinaciju piletine i povrća možete zalediti (spakovano zajedno u porcijama), a najbolje je iskoristiti je u roku od 6 do 8 nedelja jer su tada ukus i tekstura najbolji.Kus-kus je najbolje pripremati svež jer je gotov za minut, ali može stajati i 2 dana u frižideru.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.
25