U zapadnom delu Slovenije, na reci Idrijci, u podnožju planine Javornik, nalazi se gradić Idrija — okružen netaknutom prirodom, bogatom istorijom i jedinstvenim kulturnim nasleđem. Njegov značaj potvrđuju čak tri UNESCO priznanja: rudnik žive kao deo svetske baštine, idrijska čipka upisana na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa i Geopark Idrija, koji je deo mreže UNESCO globalnih geoparkova.Rudarski gradKrajem 15. veka ovde je pronađena živa, koja je u to vreme bila izuzetno vredna, a oko rudnika koji su ubrzo počeli da se iskopavaju razvilo se rudarsko naselje. Rudnik žive u Idriji bio je drugi najveći u Evropi, odmah posle španskog Almadena, sa kojim je 2012. godine uvršten na UNESKO-vu listu svetske baštine, piše Punkufer.hr.Tokom vekova rudarstva žive, ispod i oko Idrije izgrađena je složena industrijska i tehnička infrastruktura: sistemi za vađenje i transport rude, topionice, pumpe za pumpanje vode, ali se razvio i pravi kosmopolitski grad. Ispod grada je iskopano više od 700 kilometara tunela, iz kojih je izvađeno skoro 150 tona žive koja je izvezena u sve delove sveta.Početkom 16. veka izgrađen je „zamak“ Geverkeneg, u kome su se do Drugog svetskog rata nalazili uprava i skladište rudnika, a danas se u njemu nalazi Gradski muzej Idrije, gde možete saznati sve o tehničkoj i društvenoj istoriji grada.U nekadašnjem oknu Frančiška nalazi se Tehnički muzej, gde možete videti demontirane rudarske mašine, a u blizini je Rudarska kuća iz druge polovine 18. veka, koju možete posetiti sa vodičem. Naravno, tu je i Rudarski muzej Antonijev rov – smešten u napuštenom rudniku. Antonijev tunel je takođe najstariji sačuvani ulaz u evropski rudnik.U Jožefovom rudniku možete videti jedini sačuvani „kamšt“, jedno od najvećih tehničkih čuda Slovenije – drveni točak prečnika 13 metara koji je bio deo sistema za ekstrakciju žive i služio je za odvod vode iz rudnika. Takođe ćete saznati šta su bile klavže ili „slovenačke piramide“, posebne brane na reci Idrijci koje su zaustavljale drvo iz okolnih šuma koje se koristilo kao potrošni materijal u rudarstvu.Foto: Shutterstock/Ondra VacekGrad čipkePored rudarstva, Idrija je poznata i po čipki – preciznoj i nežnoj, a Škola čipkarstva, osnovana 1876. godine, i danas uči stare veštine i stvara moderne interpretacije čipke.Tehnika tkanja batika postala je simbol grada, a tradicija čipkarstva je neodvojiva od identiteta grada i njegove kulturne scene. Čipkarke su često bile supruge rudara, pa su se tako dve glavne aktivnosti ovog grada „venčale“.Radionice čipkarstva, izložbe i festivali ponosno pokazuju kako se ova veština prenosi sa generacije na generaciju. Idrijsko čipkarstvo je druga UNESKO oznaka za ovaj region.Geopark IdrijaTreću UNESKO oznaku nosi Geopark Idrija. Neverovatno raznolik predeo na spoju Dinarida i Alpa, sa planinama, dolinama, kraškim fenomenima i šumama, nije zanimljiv samo geologima i biologima, već i svima koji uživaju u prirodnim lepotama. Centar za posetioce Geoparka Idrija nudi interaktivne izložbe „Zapisano u stenama“ i odlična je polazna tačka za istraživanje parka.Jedna od prirodnih karakteristika parka je Divje jezero, kraški izvor najkraće reke u Sloveniji – Jezernice, koja teče samo 55 metara pre nego što se ulije u reku Idrijcu. Jezero, smešteno među stenama i okruženo šumom, posebno je atraktivno tokom kišne sezone kada nivo vode naglo raste i ona poprima specifičnu sfernu kapu.U blizini se nalazi pećina Divje babe, gde je pronađena najstarija frula na svetu, koju su napravili neandertalci – praistorijski ljudi, pa zbog ovog velikog otkrića možemo reći da je muzika starija od – čoveka.Foto: Shutterstock/kato08Gastro specijalitetiNikada ne bi trebalo da odete gladni iz Idrije. Idrijska kuhinja se zasniva na jednostavnim, ali hranljivim jelima, kao i mnoge kuhinje siromašnih ljudi, a mnoga nekada svakodnevna jela sada su specijaliteti. Najpoznatije jelo su idrijski žlikrofi – jastučići od testa punjeni začinjenim pire krompirom, koji se najčešće služe sa „bakalcom“ – sosom od jagnjetine ili govedine.Pored žlikrofa, idrijski region je poznat po domaćim kobasicama, mlečnim proizvodima, hlebu sa začinskim biljem, kao i biljnim čajevima, medu i slatkišima koji su danas često ukrašeni motivima čipke.Kvalitet ovih domaćih proizvoda garantuje oznaka Idrija Selected. Većina restorana u Idriji na svojim jelovnicima ima tradicionalne smukavce, slane očvirkovačke rolnice, prfarske i štrukle u rolnici od svežeg sira, i geruš, rudarsko piće od pelina.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.
14
sledeći članak