Karfiol je stigao na pijace, pa je pravi trenutak da ovo kvalitetno povrće iskoristimo za pripremu hranljivih i zanimljivih recepata. Jedan od takvih je i ukusan potaž od karfiola i krompira!Svestran karfiol je zvezda vegetarijanske kuhinje već nekoliko godina zahvaljujući činjenici da sadrži nizak sadržaj ugljenih hidrata. Pored toga, bogat je hranljivim materijama, a nije preskup, što ga čini veoma poželjnom namirnicom u raznim oblicima, piše Miss7.Karfiol kao zamena za hleb, pirinač…Karfiol je poslednjih godina postao jako popularan jer zamenjuje sve – od podloge za picu, preko pirinča do hleba. Ipak, on može da pruži još puno toga. Tako od njega možete napraviti fantastičan sočni odrezak, vege ćufte ili, pak, ukusan potaž, za koji recept sledi u nastavku:Potaž od karfiola i krompiraSastojci:600 g karfiola400 g krompira1 crni luk2 kašike putera1 l povrtnog bujoina2 kašike neutralne pavlake40 g Gauda siraljute papričicesobiberPriprema:Karfiol podelite na cvetove, očistite ga, isperite i osušite krpom ili papirnim ubrusom.Oljuštite stabljike karfiola i krompir i isecite ih na kockice.Oljuštite crni luk i sitno ga iseckajte i propržite na vrelom puteru oko 2 minuta, mešajući, dok ne postane staklast.Dodajte karfiol i krompir i kratko ih propržite.Sipajte bujon, poklopite i kuvajte na srednjoj vatri 15-20 minuta.Šupljikavom kašikom izvadite 2 kašike cvetova karfiola i ostavite ih sa strane.Dobro izblendirajte potaž štapnim mikserom i začinite solju i biberom.Vratite cele cvetove karfiola u potaž, zatim ga sipajte u činije i svaku porciju ukrasite sa malo neutralne pavlake, rendanog sira i čilija, ili kockicama prepečenog hleba i svežim peršunom. Prijatno!
15
prethodni članak