Kada temperature porastu, a inspiracija za kuvanje opadne, punjena jela od sezonskog povrća postaju pravi spas.Patlidžan, paprika, paradajz i tikvice pune se raznovrsnim nadevima i pretvaraju u bogata jela koji mogu da stoje nekoliko dana u frižideru, pa čak i da se zamrznu. Idealna su za one koji žele da pripreme ručak unapred, bez svakodnevnog stajanja za šporetom.U nastavku slede tri klasična recepta za punjeno povrće – svaki sa svojim karakterom, a svi zajedno odlični za letnje obroke koje može uživati cela porodica.Punjene paprike sa mesom i pirinčemSastojci:8 srednjih paprika500 g mešanog mlevenog mesa1 šolja pirinča1 glavica crnog luka2 čena belog luka2 kašike paradajz pireaSo, biber, suvi začinPeršun, po željiMalo uljaPriprema:Luk se sitno isecka i proprži na malo ulja, pa se doda mleveno meso. Kada meso promeni boju, dodaje se opran pirinač, začini i paradajz pire. Paprike se očiste, pune smesom i ređaju u šerpu. Prelivaju se vodom (ili paradajz sokom) da ogreznu i kuvaju poklopljene oko 45 minuta na tihoj vatri. Mogu se i zapeći u rerni.Čuvanje: U frižideru mogu da stoje do 4 dana. Odlično podnose zamrzavanje – preporučuje se da se zamrznu bez sosa, pa da se sos pripremi svež kada se budu podgrevale. Punjeni patlidžani iz rerneSastojci:3 srednja patlidžana400 g mlevenog mesa (ili leblebija za posnu verziju)1 glavica crnog luka2 paradajzaMaslinovo uljeSo, biber, origano, bosiljakKačkavalj ili feta sir za posipanjePriprema:Patlidžani se prepolove po dužini, izdube i malo posole. Izdubljena sredina se sitno isecka i dinsta sa lukom, mesom i paradajzom. Začini se po ukusu. Napuni se svaki patlidžan nadevom i pospe sirom. Peče se u rerni oko 40 minuta na 200°C.Čuvanje: U frižideru mogu da stoje do 3 dana. Ne preporučuje se zamrzavanje jer patlidžan postaje vodenast, ali mogu se podgrejati u rerni bez gubitka ukusa.Punjeni paradajz sa sirom i začinskim biljemSastojci:6 većih paradajza200 g feta sira100 g krem siraMaslinovo uljeSveži bosiljak, peršun, origanoMleveni biberPriprema:Paradajzi se preseku na vrhu, izdube i malo posole. U posebnoj činiji se sjedine feta i krem sir, sitno seckano bilje i malo maslinovog ulja. Tom smesom se pune paradajzi i hlade u frižideru. Po želji, mogu se i kratko zapeći.Čuvanje: U frižideru ostaju sveži 2–3 dana. Ne preporučuje se zamrzavanje zbog visokog sadržaja vode u paradajzu.Saveti za čuvanje i organizacijuSva punjena jela najbolje je čuvati u zatvorenim staklenim posudama u frižideru, kako bi zadržala aromu.Paprike i tikvice mogu se zamrznuti zajedno sa nadevom, pa čak i termički obrađene.Jela sa sirom i paradajzom bolje je konzumirati sveža.Idealno su rešenje za ručak ili večeru nekoliko dana unapred, uz dodatak sveže salate ili hleba.Ovakva jela nisu samo praktična već i zdrava, jer koriste sezonske sastojke i mogu se lako prilagoditi vegeterijanskim, posnim ili bezglutenskim dijetama. U špicu letnje sezone, punjeno povrće zaista postaje kulinarski klasik kojem se vredi vraćati. Univerzalni nadev od mesa za zamrzavanjeZa sve one koji vole da imaju pripremljen obrok „na dohvat ruke“, univerzalni nadev od mlevenog mesa pravo je rešenje. Ova osnova može da se zamrzne i koristi kasnije za punjenje paprika, tikvica, patlidžana, ali i kao fil za musaku, lazanje ili bolonjeze sos. Jednostavan je za pripremu i štedi dragoceno vreme u kuhinji.Sastojci za univerzalni mesni nadev:1 kg mlevenog mesa (najbolje kombinacija junetine i svinjetine, ali može i piletina ili ćuretina)2 srednje glavice crnog luka2 čena belog luka2 kašike ulja ili mastiSo, biber1 kašičica suvog začinaPo želji: 1 kašičica dimljene paprike, origano, majčina dušica ili peršun1 do 2 kašike paradajz pirea ili pelata (opciono)Priprema:Crni i beli luk se sitno iseckaju i proprže na zagrejanom ulju dok ne postanu staklasti. Dodaje se mleveno meso i prži uz mešanje dok ne dobije smeđu boju i potpuno se razmrvi. Začinjava se po ukusu, a po želji se dodaje paradajz pire radi sočnosti. Nadev se kratko prokrčka, zatim potpuno ohladi.Kako se zamrzava:Nadev se podeli u porcije i pakuje u plastične kutije sa poklopcem ili u kese sa zip zatvaračem (idealno za ravno zamrzavanje). Pre zamrzavanja, važno je da bude potpuno ohlađen.Trajnost u zamrzivaču: do 3 meseca.Upotreba:Nadev se može koristiti direktno iz zamrzivača – po potrebi se izvadi, otopi preko noći u frižideru ili u mikrotalasnoj. Ne mora dodatno da se termički obrađuje, osim ako se koristi kao fil za jela koja se kuvaju ili peku. Može se dodati:U sveže očišćene paprike, tikvice ili patlidžane i zapeći u rerniKao fil za musaku sa krompirom, tikvicama ili patlidžanomU lazanje – samo se pomeša sa bešamelom ili siromU testeninu kao brz bolonjeze sos (uz dodatak paradajz pelata ili soka)Prednosti ovakvog pripremanja:Štedi vreme i olakšava kuvanje tokom radne nedeljeMože se začiniti neutralno pa kasnije prilagoditi svakom jeluIzvrsno rešenje za porodične obroke, ali i kada se sprema za više danaPratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.
27
prethodni članak
Kad i gde možete da gledate meč Partizan – Hibernijan?
sledeći članak