Početna » Miris jeseni iz rerne: Recept za najbolji pečeni kesten kod kuće

Miris jeseni iz rerne: Recept za najbolji pečeni kesten kod kuće

by admin

Mirisni pečeni kesteni ponovo su stigli na naše trpeze! Kako sezona ovog jesenjeg ploda polako dostiže vrhunac, pripremili smo  jednostavan vodič koji će vam pomoći da ih savršeno ispečete u sopstvenoj rerni.Ako, baš kao i mi, volite pečeno kestenje, biće vam drago da čujete da je postupak zaista jednostavan i da ne zahteva nikakve posebne kulinarske veštine. Sve što vam je potrebno jesu kvalitetni plodovi, nož, pleh za pečenje i rerna, piše Miss7.Kako odabrati kestene?Pre svega, važno je odabrati najbolje plodove. Prilikom kupovine obratite pažnju na izgled ljuske. Kesteni treba da budu glatki i tvrdi, sjajne smeđe boje. Birajte kestene koji su teški i nemaju prazan prostor između ljuske i mesa. Stoga su najbolji oni veći i mesnatiji. Izbegavajte naborane kestene i one sa rupama – to je znak da su u njih ušli crvi. Takođe, izbegavajte kestene koji su upakovani u zatvorene plastične kese. Kesteni koji su hermetički zatvoreni mogu brzo postati buđavi, pa je uvek dobra ideja tražiti one koji se prodaju u mrežastim ili papirnim kesama ili barem u plastičnim kesama sa otvorima za ventilaciju.Kako čuvati kestene?Obavezno skuvajte kestene ubrzo nakon kupovine jer se brzo kvare. Kuvane kestene je najbolje jesti odmah, ali ako je potrebno, možete ih čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do sledećeg dana. Zatim ih zagrejte u loncu postavljenom na srednje laganu vatru i dodajte malo putera u šerpu kako se ne bi previše osušili. Imajte na umu da kuvane i oljuštene kestene možete i zamrznuti.Kako pripremiti kestene za pečenje?Dobra priprema je ključ uspeha. Pre svega, potrebno je da operete kestene. Kada su kesteni čisti, osušite ih i stavite na dasku za sečenje. Potrebno je da napravite rez na ljusci svakog kestena jer to omogućava izlazak pare tokom kuvanja ili pečenja. Veoma oštrim nožem ili čak skalpelom napravite rez dubine 3 mm na donjoj, debljoj strani kestena. Može biti u obliku krsta ili veći, polukružni. Ako želite da što više pojednostavite pripremu, možete napraviti i jednu dugačku liniju duž celog kestena nazubljenim nožem za hleb.Ukoliko se pitate da li je ovaj korak obavezan? Baš kao i kod pečenog krompira, ako ne napravite rupu za izlazak pare, kesten će eksplodirati. Pored toga, pravljenje dovoljno velikog reza olakšava ljuštenje kestena.Kako ispeći kesten u rerni?Pečenje kestena u rerni je prilično jednostavno:Kada su kesteni pripremljeni, stavite ih na pleh, poprskajte vodom i pecite oko 20 minuta na 200 °C.Gotovi su kada se otvore i neodoljiv miris jeseni počne da se širi kuhinjom.Većim kestenima će biti potrebno 20-25 minuta da se ispeku, a manjim samo 10 do 15 minuta.Ako primetite da su kesteni još uvek nedovoljno pečeni nakon što ih izvadite iz rerne, slobodno ih vratite u rernu na još nekoliko minuta, samo pazite da ih ne prepečete.Ako su kesteni potpuno pocrneli, najverovatnije ste ih prepekli. Najbolje bi bilo da zavirite u rernu svakih nekoliko minuta i proverite njihovo stanje. Na kraju, oljuštite kestene dok su još topli i uživajte!Da li treba da napomenemo da je u mirisnom pečenom kestenju najbolje uživati u dobrom društvu uz omiljenu knjigu ili film? Prijatno!Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar