Ništa ne miriše na jesen bolje od spoja jabuka, cimeta i karamele, zar ne? Zbog toga danas sa vama delimo recept za slasni prevrnuti kolač sa jabukama u bogatom domaćem karamel sosu donosi sve te ukuse u jednom zalogaju!Mekan, sočan i aromatičan, ovaj kolač zamirisaće celu kuću, a jabuke poređane na dno postaju prelepa dekoracija čim se kolač prevrne na tacnu za služenje.Priprema je toliko jednostavna da vam nije potrebno nikakvo iskustvo sa kolačima i pecivima. Kolač možete poslužiti hladan ili topao, a odlično će se slagati sa kuglom sladoleda od vanile. Evo recepta, koji prenosimo sa sajta Punkufer.hr:Prevrnuti kolač od jabuka i karamelaSastojci:Za fil:85 g putera100 g smeđeg šećera1/4 kašičice mlevenog cimeta1/4 kašičice ekstrakta vanile2 srednje jabuke, oljuštene i isečene na kriške debljine oko 1,2 cmZa biskvit:190 g običnog brašna1 i 1/2 kašičice praška za pecivo1 i 1/2 kašičice mlevenog cimeta1/4 kašičice mlevenog muskatnog oraščića1/2 kašičice soli115 g putera, omekšalog100 g kristalnog šećera100 g smeđeg šećera2 velika jajeta, sobne temperature1 kašičica ekstrakta vanile90 ml punomasnog mleka, sobne temperaturePriprema:Zagrejte rernu na 175 stepeni.U maloj šerpi na srednjoj vatri pomešajte puter i smeđi šećer. Povremeno mešajte žicom dok se puter ne otopi. Kuvajte, stalno mešajući, 1 minut da se zgusne. Sklonite sa vatre i dodajte cimet i vanilu. Sipajte u nepodmazan kalup za pitu dimenzija 23 x 5 cm ili okrugli kalup za torte. Kriške jabuke uredno poređajte u koncentrične krugove, tako da se blago preklapaju, po potrebi. Ostavite da se hladi dok pripremate smesu za biskvit.Pomešajte brašno, prašak za pecivo, cimet, muskatni oraščić i so. Ostavite sa strane.Ručnim mikserom umutite puter velikom brzinom dok ne postane kremast, oko 1 minut. Dodajte oba šećera i mutite velikom brzinom dok se ne sjedini, oko 1 minut. Po potrebi sastružite stranice i dno posude gumenom špatulom.Umutite jaja i ekstrakt vanile velikom brzinom dok se ne sjedine. Po potrebi sastružite stranice i dno posude. Sipajte suve sastojke u vlažne. Uključite mikser na malu brzinu i, dok mikser radi, polako sipajte mleko. Mešajte malom brzinom samo dok se svi sastojci ne sjedine. Nemojte previše mešati. Testo će biti gusto.Izvadite fil iz frižidera. Sipajte i ravnomerno rasporedite testo za kolač preko fila.Pecite 40-45 minuta. Pokrijte kolač folijom na pola pečenja da biste sprečili da vrh potamni. Kolač je gotov kada čačkalica umetnuta u sredinu kolača izađe uglavnom čista.Izvadite kolač iz rerne i ohladite ga na rešetki za hlađenje 15 minuta.Ohlađeni kolač okrenite na rešetku za kolače ili tanjir za serviranje.Po želji, kolač možete iseći i poslužiti topao ili hladan, uz kuglu sladoleda od vanile. Uživajte!
20