Tokom užurbanog radnog dana na poslu najlakše je svratiti do pekare ili poručiti nešto na brzinu, ali to najčešće podrazumeva mnogo praznih kalorija, proste ugljene hidrate i obroke koji samo privremeno drže sitost… Da biste to izbegli, u nastavku vam donosimo 5 odličnih predloga za ručak na poslu koji se lako spremaju i jednostavni su za pakovanje.Ukoliko unapred smislite ručak za radne dane, ne samo da ćete uštedeti vreme koje biste utrošili na svakodnevno razmišljanje o tome šta da ručate na poslu, već imate mogućnost da date prednost svežim, sezonskim namirnicama, stvorite svoje omiljene kombinacije ukusa, i uz to tačno znate šta, kako i koliko jedete – bez suvišnih masnoća, šećera, aditiva i soli…Ovo su naši predlozi:Pileća salata sa pečenom bundevom i kinoomZašto je dobra?Bundeve sada ima svuda, slatka je i bogata vlaknima, a u kombinaciji sa piletinom i kinoom dobijate kompletan obrok.Sastojci (za 2 porcije):150 g pilećih grudi200 g bundeve100 g kinoe1 crni luk1 kašika maslinovog uljaSo, biber, malo timijanaPriprema:Bundevu očistite i isecite na kockice, posolite, pobiberite, pa prelijte manjom količinom ulja i pospite timijanom.Pecite bundevu 20 min na 200°C.Kinou skuvajte u slanoj vodi (oko 15 min).Piletinu začinite solju i biberom i ispecite na gril tiganju ili u rerni, pa isecite na trakice.Pomešajte kinou, bundevu i piletinu, dodajte sitno seckani crni luk (blago prodinstan ili svež).Po želji salatu dodatno začinite maslinovim uljem i limunovim sokom.Može se jesti topla, ali je ukusna i hladna.Integralna tortilja sa piletinom i pečenom paprikomZašto je dobra?Pečene paprike su zaštitni znak jeseni, jelu daju sočnost i aromu, a piletina obezbeđuje proteine. Ovaj obrok lako se pakuje, može da se jede hladan, a uz to je vrlo hranljiv i ukusan.Sastojci (za 2 tortilje):2 integralne tortilje150 g pilećih grudi2 pečene crvene paprike (mogu i iz zamrzivača)1 kašika krem sira ili grčkog jogurtamalo rukole ili bebi spanaćaSo, biber, malo maslinovog uljaPriprema:Piletinu ispecite na gril tiganju, posolite i pobiberite, pa isecite na trakice.Pečene paprike oljuštite i iseckajte na trake.Tortilje premažite tankim slojem krem sira ili grčkog jogurta.Dodajte rukolu, papriku i piletinu.Urolajte tortilje, presecite na pola i spakujte u foliju ili posudu.Ćuftice od ćuretine sa pečenim korenastim povrćemZašto je dobro?Korenasto povrće (šargarepa, celer, paškanat) je sada u sezoni, a ćuretina je lagano i nemasno meso.Sastojci (za 2 porcije):400 g mlevene ćuretine1 jaje2 kašike ovsenih pahuljica1 čen belog luka2 šargarepe1 paškanat1 celer (manji koren)Maslinovo ulje, so, biberPriprema:Od mesa, jajeta, ovsenih pahuljica i belog luka umesite smesu i oblikujte ćuftice.Poređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje.Povrće očistite, isecite na štapiće, začinite solju, biberom i malo ulja, pa rasporedite oko ćuftica.Pecite sve zajedno 25 minuta na 200°C.Spakujte u posudu – lepo se podgreva.Salata od leblebija sa cveklom i feta siromZašto je dobra?Cvekla je kraljica sezone – puna gvožđa i minerala. U kombinaciji sa leblebijom i sirom dobijate zasitan i hranljiv obrok.Sastojci (za 2 porcije):200 g kuvane leblebije1 srednja cvekla (kuvana ili pečena)80 g feta sira1 kašika maslinovog ulja1 kašika balzamiko sirćetaSo, biberPriprema:Cveklu skuvajte ili ispecite u foliji, oljuštite i isecite na kockice.Leblebije isperite i ocedite.Pomešajte leblebije i cveklu, dodajte izmrvljeni feta sir.Začinite maslinovim uljem, balzamikom, solju i biberom.Sve fino pomešajte i spakujte – vrlo ukusno i osvežavajuće.Losos sa keljom i krompiromZašto je dobar?Kelj je takođe vrlo zdrava jesenja namirnica, dok je losos bogat izvor proteina i omega-3 masnih kiselina. Ovo jelo se može jesti hladno, kao salata.Sastojci (za 2 porcije):2 fileta lososa (po 150 g)200 g kelja (listovi)2 srednja krompira1 limunMaslinovo ulje, so, biberPriprema:Krompir skuvajte u ljusci, oljuštite i isecite na kockice.Kelj kratko obarite u ključaloj vodi (3 min), pa iscedite.Losos posolite, pobiberite i ispecite u rerni na 200°C oko 20 minuta.Sve pomešajte, dodajte maslinovo ulje i limunov sok.Spakujte u posudu – ovo jelo odlično je i sutradan.Saveti za pakovanje (za sve obroke):Najbolje je da koristite staklene posude sa pregradama, da se hrana ne pomeša.Za obroke sa prelivima (npr. salata), sos spakujte odvojeno i dodajte neposredno pre jela.Ako nemate frižider na poslu – držite posudu u manjoj termo torbi sa malim rashladnim uloškom do ručka.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.
16
prethodni članak