Početna » Ručak za posao: 5 obroka od sezonskih namirnica koje možete poneti sa sobom

Ručak za posao: 5 obroka od sezonskih namirnica koje možete poneti sa sobom

by admin

Tokom užurbanog radnog dana na poslu najlakše je svratiti do pekare ili poručiti nešto na brzinu, ali to najčešće podrazumeva mnogo praznih kalorija, proste ugljene hidrate i obroke koji samo privremeno drže sitost… Da biste to izbegli, u nastavku vam donosimo 5 odličnih predloga za ručak na poslu koji se lako spremaju i jednostavni su za pakovanje.Ukoliko unapred smislite ručak za radne dane, ne samo da ćete uštedeti vreme koje biste utrošili na svakodnevno razmišljanje o tome šta da ručate na poslu, već imate mogućnost da date prednost svežim, sezonskim namirnicama, stvorite svoje omiljene kombinacije ukusa, i uz to tačno znate šta, kako i koliko jedete – bez suvišnih masnoća, šećera, aditiva i soli…Ovo su naši predlozi:Pileća salata sa pečenom bundevom i kinoomZašto je dobra?Bundeve sada ima svuda, slatka je i bogata vlaknima, a u kombinaciji sa piletinom i kinoom dobijate kompletan obrok.Sastojci (za 2 porcije):150 g pilećih grudi200 g bundeve100 g kinoe1 crni luk1 kašika maslinovog uljaSo, biber, malo timijanaPriprema:Bundevu očistite i isecite na kockice, posolite, pobiberite, pa prelijte manjom količinom ulja i pospite timijanom.Pecite bundevu 20 min na 200°C.Kinou skuvajte u slanoj vodi (oko 15 min).Piletinu začinite solju i biberom i ispecite na gril tiganju ili u rerni, pa isecite na trakice.Pomešajte kinou, bundevu i piletinu, dodajte sitno seckani crni luk (blago prodinstan ili svež).Po želji salatu dodatno začinite maslinovim uljem i limunovim sokom.Može se jesti topla, ali je ukusna i hladna.Integralna tortilja sa piletinom i pečenom paprikomZašto je dobra?Pečene paprike su zaštitni znak jeseni, jelu daju sočnost i aromu, a piletina obezbeđuje proteine. Ovaj obrok lako se pakuje, može da se jede hladan, a uz to je  vrlo hranljiv i ukusan.Sastojci (za 2 tortilje):2 integralne tortilje150 g pilećih grudi2 pečene crvene paprike (mogu i iz zamrzivača)1 kašika krem sira ili grčkog jogurtamalo rukole ili bebi spanaćaSo, biber, malo maslinovog uljaPriprema:Piletinu ispecite na gril tiganju, posolite i pobiberite, pa isecite na trakice.Pečene paprike oljuštite i iseckajte na trake.Tortilje premažite tankim slojem krem sira ili grčkog jogurta.Dodajte rukolu, papriku i piletinu.Urolajte tortilje, presecite na pola i spakujte u foliju ili posudu.Ćuftice od ćuretine sa pečenim korenastim povrćemZašto je dobro?Korenasto povrće (šargarepa, celer, paškanat) je sada u sezoni, a ćuretina je lagano i nemasno meso.Sastojci (za 2 porcije):400 g mlevene ćuretine1 jaje2 kašike ovsenih pahuljica1 čen belog luka2 šargarepe1 paškanat1 celer (manji koren)Maslinovo ulje, so, biberPriprema:Od mesa, jajeta, ovsenih pahuljica i belog luka umesite smesu i oblikujte ćuftice.Poređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje.Povrće očistite, isecite na štapiće, začinite solju, biberom i malo ulja, pa rasporedite oko ćuftica.Pecite sve zajedno 25 minuta na 200°C.Spakujte u posudu – lepo se podgreva.Salata od leblebija sa cveklom i feta siromZašto je dobra?Cvekla je kraljica sezone – puna gvožđa i minerala. U kombinaciji sa leblebijom i sirom dobijate zasitan i hranljiv obrok.Sastojci (za 2 porcije):200 g kuvane leblebije1 srednja cvekla (kuvana ili pečena)80 g feta sira1 kašika maslinovog ulja1 kašika balzamiko sirćetaSo, biberPriprema:Cveklu skuvajte ili ispecite u foliji, oljuštite i isecite na kockice.Leblebije isperite i ocedite.Pomešajte leblebije i cveklu, dodajte izmrvljeni feta sir.Začinite maslinovim uljem, balzamikom, solju i biberom.Sve fino pomešajte i spakujte – vrlo ukusno i osvežavajuće.Losos sa keljom i krompiromZašto je dobar?Kelj je takođe vrlo zdrava jesenja namirnica, dok je losos bogat izvor proteina i omega-3 masnih kiselina. Ovo jelo se može jesti hladno, kao salata.Sastojci (za 2 porcije):2 fileta lososa (po 150 g)200 g kelja (listovi)2 srednja krompira1 limunMaslinovo ulje, so, biberPriprema:Krompir skuvajte u ljusci, oljuštite i isecite na kockice.Kelj kratko obarite u ključaloj vodi (3 min), pa iscedite.Losos posolite, pobiberite i ispecite u rerni na 200°C oko 20 minuta.Sve pomešajte, dodajte maslinovo ulje i limunov sok.Spakujte u posudu – ovo jelo odlično je i sutradan.Saveti za pakovanje (za sve obroke):Najbolje je da koristite staklene posude sa pregradama, da se hrana ne pomeša.Za obroke sa prelivima (npr. salata), sos spakujte odvojeno i dodajte neposredno pre jela.Ako nemate frižider na poslu – držite posudu u manjoj termo torbi sa malim rashladnim uloškom do ručka.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar