Početna » Sataraš: Nezaobilazno letnje jelo

Sataraš: Nezaobilazno letnje jelo

by admin

Leto ne može da prođe bez kulinarskog klasika – sataraša! Zato vam danas donosimo priču o poreklu ovog mnogima omiljenog letnjeg jela, kao i provereni recept sa kojim nema greške!Šta je zapravo sataraš?Sataraš je lagano jelo od povrća napravljeno od svežeg paradajza, paprike i crnog luka – a ponekad se dodaju tikvice, beli luk, jaje ili čak malo pirinča, u zavisnosti od regiona i navika domaćinstva. Može se jesti samostalno, kao glavno jelo sa hlebom, ili kao prilog uz meso, jaja, pa čak i ribu, piše Index.hr.To je jelo sa dugom tradicijom, karakteristično za Balkan i Centralnu Evropu, a korene vuče iz mađarske kuhinje, gde je poznato kao lešo. Mađarski lešo je gotovo identičan našem satarašu – paprike, luk, paradajz, ponekad kobasica ili jaja – i upravo iz tog pravca se recept proširio u južne krajeve.Kroz istoriju, sataraš se „odomaćio“ u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji, a svaka regija ga je prilagodila svom ukusu.Naziv „sataraš“ potiče od turske reči satar, što znači „seckati“ ili „mleti“, što ima smisla jer je cela priprema zapravo dinstanje sitno iseckanog povrća. To je još jedan podsetnik na to kako je mešanje kultura i kuhinja kroz istoriju oblikovalo jela koja danas doživljavamo kao „naša“.Sataraš je prvobitno bio sezonsko jelo – pripremao se leti, kada povrće sazreva u baštama ili na pijacama. Zbog svoje jednostavnosti, brzo je postao popularan među svim slojevima – od seoskih domaćinstava do gradskih trpeza. Evo recepta:SatarašSastojci:2 crvena luka3 žute paprike3 zelene paprike6 paradajzaSuncokretovo ulje, za prženjeSo po ukusuBiber po ukusuPriprema:Prokuvajte vodu u velikoj šerpi. Dok čekate da voda proključa, napravite male rezove na paradajzu na 4 mesta. Kada voda proključa, pažljivo dodajte paradajz i ostavite sa strane dok pripremate ostale sastojke.Oljuštite luk i isecite ga na kriške. Operite i očistite papriku od semenki i isecite je na trakice.Izvadite paradajz iz vode, uklonite kožicu i isecite ga na kockice. Dodajte ulje za prženje u veliku šerpu i ostavite da se zagreje. Dodajte luk i pržite ga na srednjoj vatri oko 10 minuta, često mešajući.Dodajte papriku, promešajte, pokrijte i ostavite da se krčka oko 15 minuta. Dodajte paradajz i kuvajte oko 30 minuta, povremeno mešajući, dok tečnost malo ne ispari. Pred kraj kuvanja dodajte malo soli i bibera i nastavite da kuvate još 5 minuta.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar