Početna » “Sarajevski most” u Grdeličkoj klisuri pušten u saobraćaj

“Sarajevski most” u Grdeličkoj klisuri pušten u saobraćaj

by admin

“Sarajevski most” u Grdeličkoj klisuri otvoren za saobraćaj

FOTO: KORIDORI SRBIJE

Most koji se nalazi iznad Južne Morave na ulazu u Grdeličku klisuru nedavno je prošao kroz potpunu rekonstrukciju i ponovo je pušten u saobraćaj u 12 časova. Ova obnova će doprineti smanjenju saobraćajne gužve u Grdelici, kroz koju prolazi auto-put E-75, jer je saobraćaj tokom radova na mostu bio preusmeren na alternativni državni put.

Ovaj most, poznat kao “Sarajevski most”, prvobitno je izgrađen 1960. godine od strane građevinske firme iz Sarajeva. Međutim, gotovo je potpuno uništen tokom NATO bombardovanja 30. aprila 1999. godine. Obnova mosta započeta je u avgustu 1999. i završena u aprilu 2000. godine.

Najnoviji radovi obuhvatali su rekonstrukciju mosta iznad Južne Morave, koji povezuje železničke pruge Beograd – Niš – Preševo – Državna granica (Tabanovce) i dva lokalna puta. Cilj ovih radova bio je dovesti postojeći most u tehnički ispravno stanje kako bi se omogućilo sigurno odvijanje saobraćaja preko i ispod mosta.

Tokom projekta rekonstrukcije, izvršeni su radovi na izgradnji nove kolovozne ploče i pešačke staze mosta. Osim toga, postavljena je nova saobraćajna signalizacija i oprema, elektroenergetske i telekomunikacione instalacije su izmeštene, a izvršeni su i radovi na dekorativnom i javnom osvetljenju mosta.

Most ima dve različite konstrukcije i ukupnu dužinu od 214,7 metara. Širina mosta iznosi 10,5 metara, dok je širina kolovoza 6,6 metara.

Sarajevski most Grdelica – Grdelička klisura                                                                                      FOTO: KORIDORI SRBIJE

Slični članci