Nova harvardska studija, objavljena u časopisu Nature Medicine, pokazuje da nikada nije kasno za uvođenje zdravijih prehrambenih navika. Čak i kada se promene uvedu u srednjim godinama, značajno se povećavaju šanse za dug i zdrav život. Naučnici su otkrili snažnu povezanost između ishrane bogate biljnim namirnicama i tzv. „zdravog starenja“, što podrazumeva starost bez ozbiljnih hroničnih bolesti i očuvanu fizičku i mentalnu funkciju.Dugoročno istraživanje otkriva ključne navikeStudija je obuhvatila čak 105.000 ljudi koje su naučnici pratili 30 godina, analizirajući kako je njihova ishrana između 39. i 69. godine uticala na njihovo zdravlje u kasnijem životu. Definisali su „zdravo starenje“ kao doživljavanje 70. godine bez hroničnih bolesti poput srčanih bolesti, sa očuvanim kognitivnim, mentalnim i fizičkim zdravljem. Svaki učesnik je dobio ocenu u zavisnosti od toga koliko se pridržavao osam različitih obrazaca ishrane piše Index.hr.Takozvani Alternativni indeks zdrave ishrane (AHEI), model takođe razvijen na Harvardu, pokazao se kao najbolji rezultat. Brojke su impresivne: ljudi koji su se najviše pridržavali principa AHEI imali su 86% veću verovatnoću zdravog starenja u 70. godini. U 75. godini, njihove šanse su bile 2,2 puta veće u poređenju sa onima koji su se najmanje pridržavali ovih preporuka.Ishrana za dug i zdrav životAHEI indeks naglašava unos sedam ključnih grupa hrane. Preporučuje se ishrana bogata voćem, povrćem, integralnim žitaricama, mahunarkama i orašastim plodovima. Pored toga, važno je konzumirati dovoljno zdravih, nezasićenih masti, dok se mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti savetuju u umerenim količinama.S druge strane, postoje namirnice čiju konzumaciju treba minimizirati ili potpuno izbegavati. To se prvenstveno odnosi na zaslađena pića, crveno i prerađeno meso, trans masti i prekomerni unos natrijuma, odnosno soli.Zaključak studije je jasan. „Ishrana bogata biljkama, uz umereno uključivanje zdrave hrane životinjskog porekla, može poboljšati zdravo starenje i poslužiti kao smernica za buduće preporuke u ishrani“, ističu autori.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.
3
prethodni članak