Voće rijetko smatramo izvorom proteina, ali pojedine vrste sadrže iznenađujuće visoke količine. Istina, nećeš zadovoljiti dnevne potrebe unošenjem male šake bobičastog voća, ali upravo ti neprimjetni doprinosi obogaćuju prehranu.Vrste voća koje su bogate proteinimaU kombinaciji sa vlaknima, vitaminima i antioksidansima, voće pomaže u osećaju sitosti, podizanju energije i očuvanju zdravlja. Pa koje to voće najviše bogato proteinima? Evo pet najboljih prema količini proteina u standardnoj porciji, piše Miss7.1. GuavaSadrži čak 4,2 grama proteina po šolji.Takođe daje oko 9 grama vlakana (skoro trećinu dnevne potrebe), obilje vitamina C i biljnih polifenola.Potpomaže imunitet, probavu i smanjenje upala.Kod nas nije uobičajen, ali se može naći u specijalizovanim radnjama. Pire od guave dobro ide uz voćne salate, deserte ili kao baza za umake.Guava; foto: Shutterstock/Anna Quelhas2. Hlebno drvo (hlebovac)U jednoj šolji – oko 2,8 grama proteina.Konzumiraju se i mesnata unutrašnjost i semenke. Kod nas je često dostupan konzerviran, mlad, zbog vlaknaste strukture nalik na meso.Bogat je kalijumom (dobar za srce i krvni pritisak).Idealna zamen za pulled pork u sendvičima i kao dodatak varivima.Hlebovac; foto: Shutterstock/MT.PHOTOSTOCK3. KupineJedna šolja ima oko 2 grama proteina i 8 grama vlakana + dobru dozu vitamina C.Bogate su antocijanima (štite mozak i srce).Mogu se dodavati u smoothie, zobene pahuljice, koristiti kao preliv za sveže sirće ili zamrznuti za kasniju upotrebu.4. AvokadoPola ploda daje oko 1,5 grama proteina, kao i 5 grama vlakana.Zasićuje i odličan je za kontrolu apetita.Ako se koristi kao namaz, baza za umak ili punjenje, količina proteina raste.Može se jesti s jajima, tunjevinom, na tostiranom hlebu ili kao dodatak supama.5. Nar (semenke nara)Pola šolje daje oko 1,5 grama proteina i više od 3 grama vlakana.Prepun je antioksidanasa koji pomažu uborbi protiv upala, štite srce i regulišu nivo šećera u krvi.Super je dodatak salatama, žitaricama, jogurtu ili kao šaren ukras toplim jelima.Kako voće i proteini deluju zajednoVoće ne može zameniti meso, jaja ili mahunarke, ali kad se kombinuje s drugim izvorima proteina poput jogurta, sira, jaja, kvinoje ili orašastih plodova, svaki obrok postaje kvalitetniji. Proteini pojačavaju osećaj sitosti, a u kombinaciji sa vlaknima iz voća taj efekat je jači. Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.
0
prethodni članak
Zemlje koje imaju najbolji odnos posla i privatnog života
sledeći članak