Popularnost gaziranih sokova godinama opada, jer studija za studijom pokazuje da njihov šećer i kalorije povećavaju rizik od gojaznosti, dijabetesa tipa 2 i problema sa zubima, uz brojne druge zdravstvene tegobe.A sada nova istraživanja iz Nemačke ukazuju na to da konzumacija gaziranih pića može da poveća i verovatnoću razvoja depresije. Naučnici tvrde da „otvaranje limenke“ podiže nivo bakterije Eggerthella, koja se češće nalazi kod osoba sa depresijom. Žene su, prema nalazima, u većem riziku od muškaraca, piše Njujork post.„Ovi rezultati naglašavaju ulogu ishrane u razvoju depresije i ukazuju na crevni mikrobiom kao ključnog posrednika“, rekla je dr Šarmili Edvin Tanarađa iz Univerzitetske bolnice u Frankfurtu za Inside Precision Medicine.„Uočeni efekti specifični za pol govore o potrebi za prilagođenim preventivnim i terapijskim strategijama.“Tim dr Tanarađe proučavao je 405 osoba sa dijagnozom velikog depresivnog poremećaja i 527 osoba bez dijagnoze.Učesnici su sami prijavljivali svoje simptome mentalnog zdravlja i unos gaziranih pića, dok su uzorci stolice korišćeni za analizu crevnih bakterija.Autori studije pretpostavili su da je unos gaziranih pića povezan sa simptomima depresije, a bakterije Eggerthella i Hungatella ključne u toj vezi.Konzumacija ovih pića predviđala je dijagnozu velikog depresivnog poremećaja. Naučnici su takođe pronašli povišen nivo Eggerthelle, ali ne i Hungatelle, kod učesnica. „Kod muških učesnika nismo otkrili značajnu povezanost“, napisali su istraživači u časopisu JAMA Psychiatry.Šećer u gaziranim pićima remeti mikrobiom creva – skup bakterija, virusa i gljivica u našem probavnom sistemu – tako što smanjuje količinu korisnih bakterija koje održavaju zdravlje creva i povećava broj vrsta povezanih sa upalama.Eksperimenti na miševima pokazali su da Eggerthella može da smanji butirat, kratkolančanu aminokiselinu sa protivupalnim dejstvom važnu za zdravlje creva, i da iscrpi triptofan, ključni prekurzor serotonina – neurotransmitera koji utiče na raspoloženje.„Mikrobiom je veliki igrač u onome što se dešava između creva – gde prolazi sva hrana koju unosimo – i imunog sistema, koji nadgleda creva kako bismo ostali zaštićeni“, rekao je dr Arun Svaminat, direktor Programa za upalne bolesti creva u bolnici Lenox Hill, za The Post.„Ono što je ovde zaista zanimljivo jeste da su iste bakterije povezali sa psihijatrijskim poremećajem i pokazali da se njihov broj povećava kada unosite ova zaslađena pića“, dodao je Svaminat, koji nije učestvovao u istraživanju.Zašto se ova povezanost najviše primećuje kod žena? Istraživači pretpostavljaju da polni hormoni „verovatno igraju ključnu ulogu“, uz napomenu da su oko dve trećine ispitanika bile žene.„Iako naša analiza povezuje konzumaciju gaziranih pića, promene u mikrobioti creva i simptome depresije, eksperimentalne studije na ljudima i glodarima neophodne su kako bi se dokazala uzročna veza“, napisali su autori studije.U međuvremenu, verovatno je dobra ideja da izbegavate napitke prepune šećera i kalorija – voda je sjajna alternativa koja hidrira tokom celog dana.Dr Ana K. Kostakis, direktorka programa za specijalizaciju iz psihijatrije u Northwell Staten Island University Hospital, nije uverena da su moderna probiotska gazirana pića rešenje.„Nisam sigurna da je to pravi odgovor, jer su i ta pića puna ili pravog šećera ili veštačkih zaslađivača“, rekla je Kostakis za The Post. „A veštački zaslađivači remete mikrobiom creva isto koliko i običan šećer.“Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.
23