Početna » Prirodni sirupi za svaku vrstu kašlja: 4 domaća recepta koja stvarno pomažu

Prirodni sirupi za svaku vrstu kašlja: 4 domaća recepta koja stvarno pomažu

by admin

Za ublažavanje kašlja, osim konzumiranja vode i čajeva, mogu se koristiti i sirupi koji se lako prave kod kuće. Osnovu domaćih sirupa čine čaj i med. Najpre je potrebno skuvati jak čaj, procediti ga, a zatim, kada se malo ohladi, dodati med u količini dovoljnoj da se dobije gušća, sirupasta masa – objašnjava dr med. Ksenija Krajina Pokupec, fitoterapeut.Svaki kašalj koji traje duže od deset do četrnaest dana treba shvatiti ozbiljno i treba se obratiti lekaru. Prehladu obično prati kijanje i suv, nadražujući kašalj. Sluz se javlja kod raznih drugih bolesti, mada se to može desiti i kod običnih prehlada. Međutim, ako je u pitanju gnojni, zeleni kašalj i ako se u njemu pojave tragovi krvi, onda ne treba čekati 14 dana, već odmah obratiti se lekaru, piše Miss7.Dodajte limun ili vitamin C u prahu u sirupDoktorka Pokupec savetuje da se u sirup doda malo soka od limuna ili vitamina C u prahu. Kao osnovu čaja za sirup preporučuje čajeve od crnog ili belog sleza i divizme jer svojom sluzi i antocijaninom štite grlo. Anis, nana i komorač su takođe efikasni jer olakšavaju disanje i iskašljavanje sluzi, dok su majčina dušica, žalfija i islandski lišaj biljke sa jakim antibakterijskim dejstvom. „Najbolji lekovi za kašalj su bokvica i islandski lišaj, kao i lovorov list, žalfija ili majčina dušica, koji se pripremaju kao čajevi, ali su i osnova čaja za domaće sirupe“, kaže dr Pokupec.Za jačanje respiratornog sistemaČaj od nane se ne preporučuje deci mlađoj od tri godine zbog jakog mirisa (ili barem ne u velikim količinama), jer taj jak, mada osvežavajući miris može da natera malu decu da trenutno ostanu bez vazduha. Ako patite od prehlade, gripa, bronhitisa, ili ako samo želite da ojačate respiratorni sistem, obavezno isprobajte ovaj sirup koji preporučuje dr Krajina Pokupec:Skuvajte čaj od mešavine sleza, šipka, bokvice, timijana, kamilice i malo islandskog lišaja u jednakim razmerama. Ove biljke sadrže fitoncide – biljne antibiotike.Neka čaj bude jak – stavite tri kašike čaja u pola litra vode. Ostavite da odstoji pola sata i procedite.Dodajte meda koliko je potrebno da biste dobili smesu gustu poput sirupa. Med može biti žalfijin, suncokretov, livadski, šumski ili medljikovac. Bagrem je takođe dobar, ali iako je najfiniji, sadrži najmanje lekovitih materija potrebnih za borbu protiv zimskih bolesti.Trebalo bi dnevno da uzimate tri kašičice ovog sirupa. Nakon uzimanja sirupa, nemojte piti nikakvu tečnost najmanje 10 do 15 minuta.Superbrzi sirup od bokvice i medaUzmite četiri šake sveže bokvice. 300 g šećera i 250 g meda.Opranu bokvicu sameljite u blenderu.Dodajte malo vode, šećera i meda i polako zagrevajte dok ne proključa.Mešajte dok ne dobijete sirup.Vruću smesu sipajte u tegle i čuvajte u frižideru.Kod kašlja i bronhitisa pijte po jednu kašiku nekoliko puta dnevno.Sirup protiv kašljaIsecite šest srednjih glavica crnog luka i pomešajte ih sa četiri kašike meda, pa stavite na se kuva na pari.Poklopite i kuvajte lagano dva sata.Procedite i uzimajte po kašičicu svaka tri sata. Pomaže kod iskašljavanja.Za ublažavanje bola u grluUzmite 10 g cvetova sleza (Malva sylvestris), 10 g listova belog sleza (Althea officinalis), 10 g cvetova divljeg đumbira (Verbascum densiflorum, Verbascum phlomoides) i 5 ​​g ploda anisa (Pimpinella anisum).Pomešajte bilje i zgnječite anis.Lagano zagrejte 256 g šećera i 144 ml destilovane vode dok se šećer ne rastvori. Kada proključa, kašikom skinite penu i ostavite da se ohladi na 90°C, pa prelijte preko biljne mešavine.Ostavite pokriveno 10 minuta.Procedite kroz gazu i sipajte u tamnu bocu.Čuvajte u frižideru do dve nedelje.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar