Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ saopštio je povodom Božićnog posta da se i tokom posta može imati zdrav i ukusan jelovnik, ali da je važno planirati obroke kako bi se održao osećaj sitosti, stabilna telesna masa i opšte zdravlje.Kako navode, tokom posta iz ishrane se izbacuju meso, jaja i mlečni proizvodi, a prelazi se na voće, povrće, žitarice i ribu, uz češću pripremu hrane na vodi ili sa malo ulja. „Batut“ upozorava da zbog slabijeg osećaja sitosti mnogi povećavaju unos hleba i testenine, što može dovesti do većeg kalorijskog unosa i porasta telesne mase.Institut preporučuje redovne, umerene i raznovrsne obroke, uz veći unos voća, povrća, integralnih žitarica i mahunarki, što može doprineti boljoj kontroli šećera i masnoća u krvi, smanjenju rizika od srčanih oboljenja i „odmoru“ sistema za varenje. Posebno se naglašava potreba da se vodi računa o unosu proteina i kalcijuma, jer u postu nema mesa i mlečnih proizvoda.Kao preporučene izvore biljnih proteina navode se pasulj, sočivo i leblebije, kao i orašasti plodovi, semenke, tofu i sojino mleko. Kalcijum se može obezbediti unosom brokolija i kelja, badema i susama, dok se uz planiranu ishranu može izbeći i manjak gvožđa, cinka i vitamina B12. Preporučuju se i zdrave masti – maslinovo i laneno ulje, avokado, orašasti plodovi i semenke, dok bi zaslađene napitke trebalo izbegavati i prednost dati vodi i biljnim čajevima.„Batut“ navodi i primere planiranja obroka: dan započeti doručkom poput ovsene kaše sa voćem i orasima ili integralnog hleba sa namazom od avokada; ručak bazirati na mahunarkama i povrću (npr. pasulj, sočivo, rižoto sa povrćem), a večeru držati laganom (salata, humus, integralni hleb i povrće). Kao užine preporučuju se voće, šaka orašastih plodova ili biljni jogurt.Institut poručuje da se građani koji imaju dileme oko izbora namirnica, rasporeda obroka ili usklađivanja posta sa zdravstvenim stanjem i godinama mogu obratiti lekarima Savetovališta za ishranu Instituta za javno zdravlje Srbije.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.
0
prethodni članak

