Početna » Tri namirnice koje prirodno snižavaju holesterol – po preporuci kardiologa

Tri namirnice koje prirodno snižavaju holesterol – po preporuci kardiologa

by admin

Visok holesterol je skriveni neprijatelj zdravlja srca, sa kojim se mnogi ljudi susreću, često nesvesni problema. Opasnost leži u činjenici da povišen nivo holesterola značajno povećava rizik od razvoja srčanih bolesti, a pritom najčešće ne izaziva nikakve vidljive simptome.Ako u vašoj porodici postoji istorija srčanih oboljenja, ključno je redovno proveravati nivo holesterola jednostavnim testom krvi. „Važno je znati da idealan nivo LDL (lošeg) holesterola zavisi od vašeg ličnog rizika od srčanih oboljenja, a ne samo od onoga što se smatra ‘normalnim’“, kaže dr Robert Tod Herst, preventivni kardiolog i stručnjak za dugovečnost, piše Index.hr.Dr Herst objašnjava da su nivoi LDL holesterola kod većine ljudi genetski određeni, što znači da promena životnih navika, iako izuzetno važna, ponekad nije dovoljna. Zato je razgovor sa kardiologom o najboljem načinu za njegovu kontrolu neophodan. Međutim, ishrana ostaje moćno sredstvo za održavanje zdravog srca.Šta izbegavati, a šta jesti za niži holesterol?Kardiolog dr Ehimare Ahabue, vanredni profesor na Medicinskom fakultetu Zuker, naglašava da je najvažnije ograničiti unos zasićenih masti (crveno meso, pržena hrana) i trans masti (prerađena hrana). „Trebalo bi da budete oprezni i sa prekomernom konzumacijom alkohola i proizvoda sa puno dodatog šećera, jer i oni mogu povećati LDL holesterol“, upozorava dr Ahabue.Ali pored izbegavanja štetne hrane, podjednako je važno uključiti i one koje pomažu. Kardiolozi ističu tri ključne namirnice.1. Ovsena kašaAko započnete dan činijom ovsene kaše, već ste na pravom putu. Oba lekara ističu ovas kao odličnu namirnicu za snižavanje holesterola zbog visokog sadržaja vlakana. Naučno je dokazano da rastvorljiva vlakna iz ovsa formiraju gel u tankom crevu koji sprečava reapsorpciju holesterola i uklanja ga iz krvotoka. Pored toga, sporo varenje vlakana sprečava nagle skokove šećera u krvi.2. Orašasti plodoviZa zdravu užinu, kardiolozi preporučuju šaku neslanih orašastih plodova. Dr Herst izdvaja bademe i orahe kao posebno korisne. Bogati su mononezasićenim i polinezasićenim mastima, koje su prijatelji našeg srca. Studije su potvrdile da redovna konzumacija badema i oraha može sniziti nivo lošeg (LDL) holesterola, a istovremeno poboljšati nivo dobrog (HDL) holesterola.3. PasuljKada su u pitanju izvori proteina, dr Akabue savetuje da se prednost da pasulju. Kao i ovs, pasulj je prepun vlakana, koja su neophodna za zdravlje srca, za razliku od životinjskih proteina koji ih ne sadrže. Jedna studija je pokazala da su ljudi koji su jeli šolju pasulja dnevno tokom mesec dana doživeli značajno smanjenje LDL holesterola.Kada očekivati rezultate?Ako dosledno pratite ishranu koja uključuje ovas, orašaste plodove i pasulj, možete očekivati da ćete videti primetnu razliku u nivou holesterola za oko tri meseca, što je ohrabrujuće brzo. „U slučajevima kada je potrebna i terapija lekovima, LDL holesterol se može značajno smanjiti u roku od samo nekoliko nedelja“, dodaje dr Ahabue.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar