Početna » Surimi štapići: Recept za japansko riblje jelo koje je zaludelo svet

Surimi štapići: Recept za japansko riblje jelo koje je zaludelo svet

by admin

Da li ste čuli za surimi? Reč je o štapićima crvene i bele ribe, koji se često mogu naći u marketima, ali ih, uz malo truda, možete napraviti sami – u nastavku otkrijte kako.Veruje se da je surimi izmišljen pre 1.000 godina tokom Heien perioda, koji se smatra poslednjim periodom klasične japanske istorije. Japanski kuvari stvorili su ovu poslasticu kako bi produžili rok trajanja ribe i morskih plodova za ugledne i bogate porodice tog vremena koje nisu živele duž obale, piše Punkufer.hr.Surimi je prvobitno bila pasta napravljena od mlevene bele ribe koja je bila jako začinjena solju, primitivnim oblikom konzervansa. Ubrzo je postala omiljena u mnogim japanskim domovima, a zbog svoje fleksibilnosti dodavana je mnogim jelima – od supa do hrskavih rolnica.Tokom godina, recept se menjao i poboljšavao, pri čemu je svaka nova generacija dodavala svoj lični pečat originalnom proizvodu.Aditivi za bolji ukusSedamdesetih godina prošlog veka američki proizvođači hrane su otkrili surimi. Dodali su dosta šećera, soli, ribljeg ulja i kukuruznog skroba mlevenoj ribi kako bi poboljšali njen ukus i učvrstili njenu teksturu.Rekli su ga na štapiće koji su oblikom i bojom podsećali na komade mesa rakova. Tako je počela pomama za ovim proizvodom u zapadnom svetu. Iako imaju nacionalnu kuhinju zasnovanu na svežoj ribi i morskim plodovima, surimi se danas koristi čak i u mnogim restoranima u Španiji i Francuskoj.Foto: Shutterstock/New AfricaŠta je zapravo u njima?Surimi se često reklamira kao riblji štapić sa ukusom mesa rakova. Ali to je imitacija mesa rakova. Uvezeni štapići se obično prave od mlevene bele ribe kao što je aljaški poluk, dok dva odsto proizvoda uključuje komade stvarnih rakova ili školjki. No, ovo jelo, uz malo truda, možete  pripremiti i kod kuće – evo recepta:Domaći surimi štapići Sastojci:500 g bele ribe (npr. oslić, bakalar, pangasius ili polok) – očišćene i bez kostiju1 belance1 kašika šećera1 kašičica soli2 kašike skrobnog brašna1 kašika soja sosa1 kašičica pirinčanog sirćeta (ili limunovog soka)Po želji: crvena paprika u prahu ili prehrambena crvena boja (za spoljašnji sloj)Voda po potrebiAluminijumska folija ili plastična folija za formiranje štapićaPriprema:U blenderu ili secku usitnite riblje filete dok ne dobijete glatku pastu.Dodajte belance, so, šećer, soja sos, sirće i škrob. Po potrebi dodajte kašiku-dve hladne vode da se lakše miksa.Miksujte dok smesa ne postane homogena i elastična.Podelite smesu na dva dela: jedan ostavite beo, a u drugi dodajte malo crvene boje ili paprike kako bi imitirao „rakovski“ spoljašnji sloj.Na aluminijumskoj foliji ili streč-foliji tanko razvucite crveni sloj, pa preko njega ravnomerno rasporedite beli deo.Pažljivo urolajte kao sarmu i stisnite da dobijete valjak. Oblikujte rukama da bude čvrsto i duguljasto – kao štapić.Pripremljene rolnice stavite u frižider na 30 minuta da se stegnu.Zatim ih kuvajte na pari oko 20–30 minuta ili sporo kuvajte u ključaloj vodi (umotane u foliju) dok ne očvrsnu.Kada se ohlade, odmotajte i iseci na klasične štapiće.Po želji ih dodatno možete blago propržiti ili koristiti direktno u salatama, rolnicama, sušiju itd.Napomena:Kupovni surimi štapići su često napravljeni industrijski, sa aditivima, enzimima i oblikovani ekstrudiranjem. Domaća verzija neće biti identična po teksturi, ali može biti ukusnija i prirodnija.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar