Početna » Da li i kako vremenski uslovi utiču na internet vezu?

Da li i kako vremenski uslovi utiču na internet vezu?

by admin

Bežični internet možda je jedan od najvažnijih otkrića veka za nama, jer omogućuje našim pametnim telefonima, laptopovima i sistemima navigacije primanje podataka kroz vazduh.

Ipak, internet tehnologija nije savršena. Podložna je svim vrstama smetnji, uključujući konkurentske bežične signale, čvrste objekte, pa čak i ekstremne vremenske uslove.

Da biste razumeli bežične smetnje, prvo morate da znate da svi odašiljači, poput satelita, radija i mobilnih tornjeva, šalju ultrazvučne talase kako bi ih prihvatila prijemna antena. Za najbolje moguće rezultate, odašiljač zahteva neprekidnu liniju vidljivosti s prijemnikom. Zato su mobilni tornjevi tako visoki i zato satelitske mreže koriste više letelica na različitim tačkama u orbiti.

Međutim, uslovi u stvarnom svetu retko su idealni. Signali slabe na putu do vašeg uređaja zbog čestica prašine u vazduhu, drveća, pa čak i zidova u vašem domu. Elektromagnetni talasi teško prodiru kroz te objekte, pa signali skreću i raspadaju se, što uzrokuje smetnje poput statike u vašem radiju u automobilu ili gubitka podataka putem interneta.

Kada se podaci izgube, odašiljač ih šalje drugi put, smanjujući brzinu preuzimanja vašeg uređaja.

To je takođe razlog zašto signali postaju oslabljeni tokom lošeg vremena. Jer voda, oblak, kiša i magla takođe razbijaju i skreću signale između izvora i prijemnika.

Zašto vremenske prilike najviše utiču na satelitske signale?

Satelitska TV i internet fantastične su pogodnosti za mnoge korisnike. Budući da njihovi odašiljači pokrivaju široka područja, ljudima omogućuju pristup brzim digitalnim vezama u područjima gde drugi izvori nisu dostupni. No, veća je verovatnoća da će satelitski internet imati smetnje tokom lošeg vremena nego bilo koja druga vrsta internet usluge.

Sateliti kruže iznad neba, što znači da bi svi oblaci ispod njih mogli da budu potencijalna prepreka za njihove signale. Vedrim ili delomičnom oblačnim danima to nije veliki problem, ali stvari se menjaju u slučaju grmljave. Veliki, valoviti oblaci mogu lako da izazovu smetnje. Prijem podataka može se značajno usporiti ili čak potpuno prekinuti na nekoliko minuta.

Ako ste morali da se oslanjate na satelit za svoju internet vezu, verovatno ste i sami iskusili vremenske smetnje. Loše vreme može da stvori i druge probleme, kao što je nakupljanje leda na satelitskoj anteni ili jak vetar koji izbacuje antenu iz položaja. Ako se vaš signal ne vrati nakon što oluja prođe, bilo koji od ova dva problema može da bude krivac.

Nažalost, ne može mnogo da se učini u vezi sa gubitkom satelitskog signala tokom oluje, osim da se sačeka da prođe. Vremenske smetnje su inherentni nedostatak tehnologije. Ako imate uređaj koji apsolutno mora da ima stabilnu internet vezu tokom ekstremnih vremenskih uslova, preporučujemo drugu metodu prenosa.

Oluje i dalje smetaju mobilnim podacima

Kao i satelitski prenosi, 4G i 5G internet veze takođe mogu da naiđu na problem s prodorom kroz atmosfersku vlagu. Međutim, mobilni tornjevi obično su znatno ispod sloja oblaka, što ovo čini manjim problemom.

U slučaju jake kiše ili magle, možete da izgubite nekoliko crtica signala, iako bi moglo da bude gore ako ste nekoliko kilometara udaljeni od tornja.

U retkim slučajevima grom bi mogao da pogodi sam odašiljač, ošteti ga i prouzrokuje prekid mreže.

Kada je reč o mobilnoj usluzi, trajniji činioci verovatno su krivi za loš prijem. Predmeti poput drveća i visokih zgrada mogu da blokiraju radio talase. Velike vodene površine takođe mogu da emituju puno pare, raspršujući signal. Udaljenost do odašiljača obično je najvažniji faktor. To se posebno odnosi na 5G veze, koje imaju efektivni domet od samo oko 450 metara (poređenja radi, 4G veze imaju domet od 16 kilometara).

Loše vreme ne čini WiFi manje pouzdanim

Generalno, vremenske prilike neće promeniti snagu WiFi signala koji dolazi od rutera na vaš uređaj kod kuće. Međutim, ono što vremenske prilike mogu da naprave jeste da zabrljaju s internet uslugom koju koristi vaš WiFi.

Slično odašiljačima za mobilne mreže, WiFi ruteri uglavnom zavise od linije vidljivosti i udaljenosti do vašeg uređaja kada je u pitanju pružanje kvalitetne veze. Ruter ili usmerivač možda emituje jak signal, ali nakon što se pošalje na drugi kraj vaše kuće, kroz nekoliko zidova, postaje puno slabiji. Idealno bi bilo da WiFi odašiljač bude postavljen jednako udaljen od svih uređaja s minimalnim preprekama. Međutim, realni uslovi retko su idealni.

A ako vaš WiFi signal mora da prođe kroz spoljno područje na putu do vašeg uređaja, onda bi kiša ili magla mogli da imaju negativan uticaj na internet signal.

Naravno, postoje trenuci kada ćete možda biti potrebno da koristite hotspot na otvorenom kao što je gradska mreža ili WiFi u kafiću. Ako je vreme loše, žarište bi moglo da padne.

Ako imate problema s WiFi smetnjama, uvek možete da uspostavite žičanu vezu sa svojim modemom, ali to je retko zgodno. Možda želite da instalirate više pristupnih tačaka u svom domu. Za brzo i jednostavno rešenje, WiFi pojačivač može delotvorno da proširi domet vašeg postojećeg usmerivača (rutera).

Izvor: geek.hr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar