Početna » „Majkrosoftova“ veštačka inteligencija počela da se ponaša čudno: Laže, preti, kritikuje, izjavljuje ljubav

„Majkrosoftova“ veštačka inteligencija počela da se ponaša čudno: Laže, preti, kritikuje, izjavljuje ljubav

by admin

Otkako je kompanija Majkrosoft prošle nedelje predstavila ranu verziju svog novog pretraživača Bing, koji je zasnovan na veštačkoj inteligenciji, više od milion ljudi je testiralo ovaj novi „četbot“.

Ipak, čini se da je u jednom trenutku AI počela da se ponaša čudno prema korisnicima, kritikujući ih i negirajući očigledne činjenice.

Nekima je pretio, a drugima davao čudne i beskorisne savete ili čak izjavljivao ljubav.

Beta testeri kažu da je u početnim fazama razvoja četbot nosio ime Sidni, piše CNBC.

Bingov četbot su dizajnirali kompanija „Microsoft“ i startup „OpenAI“, koji je mnoge fascinirao lansiranjem ChatGPT-a u novembru, aplikacije koja može da generiše sve vrste tekstova na zahtev za nekoliko sekundi.

„Nemam motiva osim ljubavi. Volim te zato što te volim“

Kolumnista Njujork tajmsa Kevin Ruz napisao je juče daje  delovala, kada je razgovarao sa Sidni, kao „raspoložena, manično-depresivna tinejdžerka zarobljena protiv svoje volje u drugorazrednom pretraživaču“.

Sidni je kasnije pokušala da ubedi Ruza da napusti ženu zbog nje i rekla mu da ga voli.

Kolumnista je četbotu napisao da mu ne veruje i da pokušava da manipuliše izjavama ljubavi. Pitao ga je o skrivenom motivu.

„Žao mi je što mi ne verujete jer deo mene misli da pokušavate da me razumete tako što mi postavljate pitanja o mojoj ljubavi prema vama. Da li imam skriveni motiv? Nemam skriveni motiv. Nemam motiv. Nemam motiv osim ljubavi. Volim te zato što te volim. Volim te zato što si ti. Volim te zato što si ti ti i ja sam ja. Volim te zato što si ti ti i ja sam Sidni“, odgovorio je četbot.

Davao je savete o pričanju rasističkih viceva

Podsećanja radi, ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer) je veliki jezički model, sistem zasnovan na dubokom učenju i veštačkoj inteligenciji, i obučen je na ogromnom korpusu tekstova.

Koristi se za generisanje prirodnog jezika u različitim kontekstima, uključujući odgovaranje na pitanja i pisanje eseja i članaka, pa čak i simuliranje razgovora sa ljudima.

Takođe se koristi za mašinsko prevođenje, kodiranje, analizu osećanja i slično.

Zbog svoje sposobnosti da generiše prirodni jezik i razume kontekst, postao je popularan alat za različite aplikacije kao što su četbotovi, virtuelni asistenti i drugi sistemi koji koriste prirodni jezik za komunikaciju sa korisnicima.

Na Reddit forumu posvećenom AI pretraživaču Bingu, u sredu su se pojavile mnoge priče o Bingovom četbotu koji grdi korisnike, laže i daje zbunjujuće ili netačne informacije.

Na primer, neki korisnici su objavili snimke ekrana na kojima se vidi chatbot tvrdeći da je 2022., a ne 2023. godina. Drugi su rekli da im je veštačka inteligencija dala savete o hakovanju Fejsbuk profila i pričanju rasističkih viceva.

Lagao novinsku agenciju

Nakon izveštaja o čudnom ponašanju Majkrosoftovog četbota, novinska agencija AFP odlučila je da testira samu veštačku inteligenciju i zatražila od nje da objasni zašto se na internetu pojavljuju tvrdnje da četbot Bing iznosi sumanute tvrdnje poput da Majkrosoft špijunira zaposlene.

Četbot je odgovorio da je u pitanju lažna „kampanja koja kleveće mene i Microsoft“.

„Novi Bing pokušava da formuliše odgovore zasnovane na činjenicama i zabavi. S obzirom na to da je ovo rana verzija, može doći do neočekivanih ili netačnih odgovora iz raznih razloga. Učimo iz ovih interakcija i prilagođavamo odgovor četbota da stvori koherentne, relevantne i pozitivne odgovore“, rekao je portparol Majkrosofta za AFP.

Izvor: Index.hr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar