Početna » Policija uz pomoć veštačke inteligencije može da prepozna u kom vozilu je kriminalac

Policija uz pomoć veštačke inteligencije može da prepozna u kom vozilu je kriminalac

by admin

 

Mnoge policijske službe u svetu, uključujući i našu već godinama koriste specijalne uređaje koji prepoznaju registarske tablice u saobraćaju i u realnom vremenu policiji daju mnoge korisne podatke, na primer: da li je vozilo registrovano, da li je vlasniku oduzeta vozačka dozvola, da li je auto ukraden ili ima tuđe tablice…

U SAD su već otišli korak dalje, pa oni kamera s ovim funkcijama koriste u kombinaciji s veštačkom inteligencijom kako bi otkrili begunce i kriminalce. Nedavno je pažnju javnosti privukao slučaj Dejvida Zejesa, koji  se u martu 2022. vozio Njujorkom u sivom Ševroletu.

Iako nije prebrzo vozio niti kršio saobraćajne propise, lokalna policija ga je zaustavila i pretražila mu auto, gde je pronašla drogu, gotovinu i pištolj, prenosi Jutarnji list.

Zahvaljujući ovom slučaju sada je prvi put otkriveno da policija u SAD već duže vreme koristi sistem nadzora koji funkcioniše uz pomoć veštačke inteligencije. Naime, otkriveno je da je policijska uprava u okrugu Vestčester u Njujorku uspela da analizira obrasce vožnje svakoga ko je prošao kraj jedne od njenih 480 kamera tokom dva perioda testiranje ove inovativne tehnologije.

Za analizu podataka koristili su veštačku inteliganciju koja je uspela da utvrdi da je Zejes nekoliko puta putovao rutama koje obično koriste trgovci drogom, te se nakon toga brzo vratio kući. To je policajcima bilo dovoljno da posumnjaju da je i sam diler.

Tehnologiju koju koristi policija razvio je Rekor, jedna od kompanija koje sarađuju s policijskim upravama širom SAD-a na razmeni informacija o vozilima u svrhu nadzora. Rekorova tehnologija može se koristiti s bilo kojom postojećom kamerom za prikupljanje informacija o registarskim tablicama.

“Rekor Public Safety Network” poslednje tri godine skuplja podatke o lokaciji vozila od svojih korisnika, pa ima informacije iz najmanje 30 američkih saveznih država i može očitati više od 150 miliona tablica mesečno. Jasno je da je ovakav stepen nadzora uznemio zagovornike građanskih prava.

„Opseg ove vrste nadzora je neverovatan. Videli ste kako sistemi totalno metastaziraju do te mere da sposobnosti lokalne policijske uprave šokiraju većinu ljudi“, rekao je za Forbs Brett Meks Kaufman, advokat pri Američkoj uniji za građanske slobode.

„Bez sudskog nadzora, ova vrsta sistema funkcioniše prema želji svakog službenika koji ima pristup njemu. Ovo je sistemski razvoj i postavljanje velike nadzorne mreže koja zadire u razumna očekivanja društva o privatnosti“, rekao je Ben Gold, advokat uhvaćenog dilera.

Za to vreme Rekor i njegovi konkurenti ne staju s razvojem svojih tehnologija. Kompanije su se tako udružile i s korporacijama, poput restorana brze hrane. U saradnji s lancima restorana „White Castle“ i „McDonalds“, koriste sisteme za automatsko prepoznavanje registarskih tablica kako bi ubrzali rad svojih „Drive Thru“ restorana i nudili individualizovane promotivne ponude.

Još više je zabrinjavajuće što zagovornici ovakvog načina upotrebe tehnologije veštačke inteligencije tvrde da je ovo tek početak njene primene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar