Početna » Besplatan ulaz u Konak kneza Miloša povodom Dana državnosti

Besplatan ulaz u Konak kneza Miloša povodom Dana državnosti

by admin

Povodom obeležavanja Dana državnosti, u sredu 15. februara, individualnim posetiocima biti omogućen besplatan ulaz na stalnu postavku u Konaku kneza Miloša u Topčideru, istorijskom zdanju u sastavu Istorijskog muzeja Srbije, saopšteno je iz ove institucije.

Konak će u sredu 15. februara biti otvoren od 10 do 16 časova, dok u četvrtak 16. februara neće raditi.

Imajući u vidu da Dan državnosti Republike Srbije objedinjuje dva važna istorijska događaja – podizanje Prvog srpskog ustanka na zboru u Orašcu na Sretenje 1804. i usvajanje prvog ustava tadašnje Kneževine Srbije 1835. u Kragujevcu – tzv. Sretenjskog ustava, Istorijski muzej Srbije poziva zainteresovane građane da se pridruže proslavi državnog praznika i iskoriste priliku da se upoznaju sa stalnom postavkom pod nazivom „Stvaranje moderne srpske državnosti (1804 – 1903)”, koja prikazuje srpsku istoriju 19. veka.

Stalna postavka u Konaku kneza Miloša u Topčideru, nekadašnjem dvoru kneza Miloša, nastoji da prikaže borbe za konačno oslobođenje od viševekovne osmanske vlasti u Prvom i Drugom srpskom ustanku, napore i iskušenja njihovih pokretača i voždova, rodonačelnika novovekovnih srpskih dinastija, Karađorđa Petrovića i Miloša Obrenovića, i značaj i zasluge njegovih naslednika iz dinastije Obrenović u drugoj polovini 19. veka, kada je nakon sticanja samostalnosti obnovljena kraljevina 1882. i nastavljeno jačanje moderne srpske države.

Stalna postavka pruža posetiocima jedinstvenu priliku da vide brojne originalne predmete koji su pripadali voždu Karađorđu, knezu Milošu i njegovim naslednicima, kao i primerke naoružanja znamenitih ustanika – Hajduk Veljka, Tanska Rajića, Pop Luke Lazarevića, Janka Katića, Petra Dobrnjca i drugih.

Postavku upotpunjuju originalna platna poznatih slikara poput Paje Jovanovića, Veljka Stanojevića, Đure Jakšića, Petra Ranosovića, Božidara Prodanovića i portreti kneza Miloša, dela Uroša Kneževića, Pavela Đurkovića i Jozefa Grandauera.

Na spratu se nalazi orijentalna soba za razgovor i odmor, tzv. divanhana, i rekonstrukcija prvobitnog enterijera sobe kneza Miloša Obrenovića.

Konak je podigao knez Miloš 1831. godine u Topčideru, tadašnjoj periferiji Beograda. Svojom strukturom, neoklasicističkim elementima na fasadama i unutrašnjom dekoracijom u stilu „turskog baroka”, građevina spada u reprezentativne rezidencije kakve su se u to vreme podizale širom Osmanskog carstva.

Tipično za bogate privatne rezidencije, i Konak kneza Miloša je glavnom fasadom okrenut ka vrtu, tj. Topčiderskom parku, prvom planski uređenom parku u Srbiji.

Ispred Konaka, zaštićenog kulturnog dobra od izuzetnog značaja, nalazi se čuveno stablo platana, spomenik prirode, koje je zasađeno u vreme Obrenovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar