Početna » Dubioza Kolektiv povodom rođendana: „Naše porodice žive sa nama naš život muzičara“

Dubioza Kolektiv povodom rođendana: „Naše porodice žive sa nama naš život muzičara“

by admin

Povodom 20. rođendana Dubioze Kolektiva, kako podseća Večernji list, “najboljeg bosanskohercegovačkog muzičkog izvoznog proizvoda svih vremena s ogromnim brojem međunarodnih koncerata, članovi ovog benda pričali su o svom internacionalnom uspehu kao i tome šta bi kao slavljenici želeli za poklon.

Podsetimo, da su od prvog nastupa 2003. godine, prvog albuma objavljenog 2004. godine do aktuelnog albuma „Agrikultura“, snimili deset albuma, jedan EP i dvostruki live LP, da su imali koncerte gotvo na svim meridijanima.

“U 42 države održali su preko hiljadu koncerata, a uličnim, ad hok svirkama se ne zna ni broj. Nakon pandemijske pauze u kojoj su za svoju publiku producirali sedamnaest epizoda Quarantine Showa, postpandemijska turneja Dubioze Kolektiv „Back on the Road” započela je u martu prošle godine, a do kraja decembra svirali su gotovo stotinu koncerata u 23 zemlje, piše Večernji list

„Šalu na stranu, dovoljno je pomisliti na preko tonskih proba i na četiri potrošena kombija, pokušati pomnožiti broj koncerata s brojem pređenih kilometara, a sve to s brojem dana koji smo proveli na putu. Tako smo postali ono što jesmo – radeći ono što volimo i u što verujemo. Naš život je muzika i naše obitelji žive s nama naš život muzičara.

U dvadeset godina postojanja Dubioza Kolektiv osvojio je publiku različitih uzrasta u svakom delu planete. Dubioza je prošla dug put od klupskih koncerata do glavnih scena najvećih festivala i turneja na svim kontinentima. Pre nekoliko godina potukli su sve dotadašnje rekorde posećenosti EXIT-ove scene, a nastupili su i pred pola milion ljudi na poljskom Woodstocku (današnji Pol’and’Rock). Glastonbury (UK), Sziget (HU), Roskilde (DK), Lowlands (NL), Pohoda (SK), Womad (CL), Lollapalooza (DE), SXSW (USA), Boom Town (UK), Electric Castle (RO), Vina Rock (ES) samo su neke od velikih festivalskih pozornica na kojima je Dubioza Kolektiv svirala proteklih godina.

„Ovaj će jubilej Dubioza proslaviti u krugu velike porodice, tj. publike za koju sviramo. Nisam neki ljubitelj proslava jubileja“, kaže Brano Jakubović, „ali ovaj slavimo u nadi da ćemo dobiti onu bombonijeru koja godinama kruži po rođendanima, a niko je ne želi otvoriti, jer je uvek zgodna da se prosledi dalje kao poklon. Svakom koncertu radujemo se kao da je prvi i sviramo kao da je poslednji, a u 2023. godini sviraćemo veliki broj koncerata od kojih su već najavljeni nastupi u Njemačkoj, Francuskoj, Austriji, Bugarskoj, Belgiji, Španiji, Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar