Početna » IN MEMORIAM: Jugoslovensko dramsko pozorište se oprašta od svoje legendarne glumice Branke Veselinović (1918 – 2023)

IN MEMORIAM: Jugoslovensko dramsko pozorište se oprašta od svoje legendarne glumice Branke Veselinović (1918 – 2023)

by admin

„Napustila nas je Branka Veselinović (1918 – 2023), značajna srpska i jugoslovenska glumica, članica Jugoslovenskog dramskog pozorišta od njegovog osnivanja 1947. godine“, navodi se u saopštenju kuće u kojoj je ova izuzetna umetnica provela svoj radni vek.

 

„S Brankom, u legendu odlazi i poslednji član tog slavnog ansambla, biranog i sastavljenog od najboljih glumaca iz čitave zemlje. Branka je u njemu provela gotovo čitav svoj stvaralački vek, sve do penzije 1978, a i posle toga, redovno igrajući u mnogim predstvama. Svoju poslednju ulogu, Dunda Nika u „Skupu“ Marina Držića, igrala je sve do 2007. godine“.

U tom ansamblu, podseća JDP, upoznala je i svog životnog saputnika, glumca i prevodioca Mlađu Veselinovića, i s njim ostala u braku 64 godine, sve do njegove smrti 2012.

Na toj sceni odigrala je oko četrdeset uloga, sudelujući u nekim od najznačajnijih produkcija, sarađujući s mnogim značajnim rediteljima, u delima pisaca kao što su Bihner, Dostojevski, Turgenjev, Čehov, Pirandelo, Majakovski…

IN MEMORIAM: Jugoslovensko dramsko pozorište se oprašta od svoje legendarne glumice Branke Veselinović (1918 – 2023) 2
Foto Jugoslovensko dramsko pozorište

„Komički dar bio je, međutim, njeno najjače oružje. Nadahnuto ga je koristila, naročito u u delima Nušića, Gogolja, Goldonija, Plauta… Taj talenat, i njen vedar duh, učinili su je i jednom od najomiljenijih glumica u zlatno doba Radio Beograda, naročito u popularnom programu „Veselo veče“, navodi JDP u posveti svojoj legendarnoj glumci, podsećajući i na njenu biografiju. .

Branka Veselinović rodila se u Starom Bečeju, 16. septembra 1918, kao šesto dete Jovanke i Aleksandra Ćosića.
Glumu je od 1936. učila na Glumačkoj školi pri Narodnom pozorištu u Beogradu. Posle dve godine studija, otišla je na praksu u Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu. Tamo je igrala do 1940, kada je prešla u Beograd.

U Beogradu je igrala u Umetničkom (1940–1942), i Narodnom pozorištu (1944–1947), a u JDP od njegovog osnivanja, u ansambl je primljena 1. avgusta 1947, i u njemu je ostala do odlaska u penziju, 31. avgusta 1978.

Iako nisu imali svoje dece, Branka i Mlađa Veselinović su veliki deo života proveli radeći s decom i pomažući najmlađima.
Osnovali su Fond Branke i Mlađe Veselinović za pomoć invalidnoj deci, i na osnovu svog humanog rada, Branka je postala i četiri godine bila ambasador UNICEF-a.

Pored toga, sve dok je mogla neumorno je putovala, organizovala, i nastupala u humanitarnim predstavama, uveseljavajući one kojima je to bilo najpotrebnije – decu, stare i bolesne.

Za svoj umetnički i humanitarni rad Branka Veselinović dobila je nepregledan niz priznanja, nagrada i plaketa. Među njima su i Orden rada sa zlatnim vencem, Sterijina nagrada za ulogu Gine u predstavi Ožalošćena porodica (1964), Nagrada „Branislav Nušić“ za životno delo istaknutom glumcu komičaru (na festivalu Nušićevi dani u Smederevu 1993.), Vukova nagrada (2004)…

Često je putovala s Desankom Maksimović i recitovala njenu poeziju, a bila je i dobrovoljni vatrogasac, s činom oficira I klase, navodi JDP opraštajući se od svoje legendarne glumice Branke Veselinović.

Od 2012. dodeljuje se prestižna nagrada Fondacije Jugoslovenskog dramskog pozorišta „Branka i Mlađa Veselinović“, za izuzetno glumačko dostignuće u sezoni.

„Njen jedinstven život, njen humanitarni rad i posvećenost pozorištu i pozorišnoj umetnosti zauvek su obeležili jednu epohu i istoriju Jugoslovenskog dramskog pozorišta“, ističe direktorka ove kuće Tamara Vučković Manojlović.

Branka Veselinović će biti sahranjena u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, a Jugoslovensko dramsko pozorište će naknadno objaviti vreme komemoracije i sahrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar