Početna » Na 51. Festu: Spektakl „Seobe“ velikana Aleksandra Saše Petrovića, trideset godina posle svetske premijere

Na 51. Festu: Spektakl „Seobe“ velikana Aleksandra Saše Petrovića, trideset godina posle svetske premijere

by admin

U okviru 51. Festa pred domaćom publikom premijerno će biti prikazana digitalno restaurisana, francuska verzija kultnog filma „Seobe“ (Migrations), koji je Aleksandar Saša Petrovića, jedan od najpriznatjih reditelja i u svetu, snimio prema istoimenom romanu Miloša Crnjanskog.

Trideset godina posle svetske premijere, naša publika imaće priliku da vidi ovaj filmski spektakl u novom ruhu, u okviru programske selekcije Fest klasik.

Film je snimljen u srpsko-francuskoj koprodukciji, sa najpoznatijim imenima evropskog i domaćeg filma.

Vuka Isakoviča tumačio je Avtandil Maharadze, Dafinu Izabel Iper, a Aranđela Rišar Beri. Ostale uloge ostvarili su Bernar Blije, Erland Jozefson, Dragan Nikolić, Predrag Miki Manojlović, Rade Marković, Petar Božović, Ružica Sokić, Radko Polič, Branislav Lečić, Miodrag Krivokapić, Vladica Milosavljević …

 

Na 51. Festu: Spektakl "Seobe" velikana Aleksandra Saše Petrovića, trideset godina posle svetske premijere 2
Foto promo Fest

Radnja „Seoba“ prati sudbine srpskih vojnika i oficira u službi Habzburške monarhije krajem 18. veka. Uporedo sa ratnim dešavanjima razvija se nedozvoljena i strasna ljubavna veza čime se kreiraju dva paralelna, ali nerazdvojna toka priče…

 

 

„Ja pravim svoje delo, u kome mi roman služi kao povod, inspiracija, misao vodilja. Neće biti preslikavanja romana, jer je to konačno i nemoguće. Moja priča u nekoliko reči je bračno neverstvo. Ratnikova žena izneveri muža dok je na ratištu, i to sa rođenim deverom, što filmu daje dramsku kompaktnost i izražajnost“, rekao je o svom filmu naš veliki sineasta.

Scenaristo „Seoba“ Saša Petrović je napisao sa Žakom Doniol-Valkroz, scenografiju su radili Milenko Jeremić i Boris Moravec, kostime Žak Fonterej i Divna Jovanović, a direktori fotografije su Vitold Dabal i Igor Luter.

Film je premijerno prikazan u Francuskoj 1993. a u Beogradu aprila 1994, četiri meseca pre smrti Saše Petrovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar