Početna » Osnovano četiri meseca posle oslobođenja Beograda – Udruženje kompozitora Srbije obeležilo 78 godina postojanja

Osnovano četiri meseca posle oslobođenja Beograda – Udruženje kompozitora Srbije obeležilo 78 godina postojanja

by admin

Udruženje kompozitora Srbije svečano je obeležilo je juče svoj dan, 18. februar, kada se navršilo 78 godina od dana kada je 1945. godine osnovano.

Svečanosti u sali Udruženja kompozitora Srbije (Mišarska 12-14) prisustvovali su brojni kompozitori klasične, zabavne i popularne muzike, kao i predstavnici medija i drugi prijatelji kuće. Tim povodom UKS je dodelio Zahvalnice pojedincima i institucijama koje udruženju pružaju podršku u radu i sa kojima ostvaruje dugogodišnju uspešnu saradnju.

Predsednik udruženja Rade Radivojević je na početku istakao neverovatan podatak, da se UKS formiralo u februaru 1945. godine, dakle samo četiri meseca posle oslobođenja Beograda od okupatorske nemačke armije. Od tada do danas udruženje traje i okuplja eminentne umetnike.

Kako je navedeno, UKS je osnivač Sokoja, organizacije koja štiti prava autora muzike, koje je tom prigodom dobilo i specijalnu zahvalnicu. Udruženje objavljuje značajne publikacije, monografije, knjige notnih zapisa, organizuje muzičke festivale kao što je “Međunarododna tribina kompozitora” i “Rimus” (Revija instrumentalne muzike), te dodeljuje nagrade kakve su “Mokranjčeva nagrada”, “Nagrada Darko Kraljić” (za popularnu muziku), “Nagrada Pavle Stefanović” (za muzički esejistiku I kritiku), “Nagrada Aleksandar Pavlović” (za promociju srpske muzike u zemlji i inostranstvu).

Upriličen je i poseban muzički program. Pijanista Jovana Djajić Levajac izvela je “Fragmente” Vasilija Mokranjca, Pijanista Nada Hofman Sretenović i violočelista Srđan Sretenović izveli su “Izlaganje i tri razvoja za violončelo i klavir” Srđana Hofmana, Pijanista Vladimir Martičić izveo je “Bolero Negotino”, “ Bojana Stamenov je otpevala uz klavirsku pratnju Slobodana Markovića pesme “Bez nade” Darka Kraljića i “Daljine” Aleksandra Sanje Ilića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar