Početna » „Zapisano u večnosti“: Povelja UKS za životno delo i književno veče Pere Zupca

„Zapisano u večnosti“: Povelja UKS za životno delo i književno veče Pere Zupca

by admin

Književno veče Pere Zupca, barda savremene srpske književnosti, biće održano u okviru Tribine „Francuska 7“, na istoimenoj beogradskoj adresi Udruženja književnika Srbije, u petak, 17. februara, a tom prilikom će velikom pesniku biti uručena Povelja UKS za životno delo.

Sa početkom u 19 časova, biće održano prvo u planiranom nizu večeri bardova pod nazivom „Zapisano u večnosti“, najavljuje UKS u saopštenju i dodaje da će u njihovoj Svečanoj sali svoju poeziju govoriti Pero Zubac (1945), jedan od najvećih srpskih i jugoslovenskih pesnika, ali i scenarista. Urednik tribine je Vidak M. Maslovarić.

Ovom prilikom, predsednik Udruženja književnika Srbije, Miloš Janković, uručiće pesniku Povelju za životno delo.

Pero Zubac je autor više od pedeset knjiga poezije i dvadeset antologija jugoslovenskog, ali i svetskog pesništva, kao i pisac možda najcitiranijih stihova koji su danas (p)ostali deo kolokvijalnog govora, a iz njegove čuvene pesme „Mostarske kiše“: „U Mostaru sam voleo neku Svetlanu jedne jeseni/jao kad bih znao sa kim sada spava/ne bi joj glava, ne bi joj glava,/jao kad bih znao ko je sada ljubi,/ne bi mu zubi, ne bi mu zubi,/jao kad bih znao ko to u meni bere kajsije/još nedozrele…“

Iz UKS-a podsećaju da je Zubac član je Udruženja  novinara Srbije, Društva književnika Vojvodine i Udruženja književnika Srbije, gde je svojevremeno bio i potpredsednik. Počasni je član osnivač Udruženja za kulturu, umetnost  i međunarodnu saradnju „Adligat”, gde se nalazi i njegov legat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar