Početna » Divčibare, na sat od Beograda: Imamo 13 mesta u okolini planine koja treba da posetite

Divčibare, na sat od Beograda: Imamo 13 mesta u okolini planine koja treba da posetite

by admin

Nekoliko slobodnih dana koji su pred nama idealni su za kratak put. A ako želite sneg, Divčibare su prava destinacija za vas.

Divčibare su idealna planina za celu porodicu. Savršene staze za pešačenje, nekoliko staza za skijanje, odlični restorani i zabava za decu su sve što možete da poželite za dva dana odmora.

Plus, od Beograda su na sat i nešto malo vožnje.

Ali danas se nećemo baviti sadržajima koji vas očekuju na planini, već svim mestima koja su oko planine a ako već niste do sada, trebalo bi da ih posetite.

Specifičnost Divčibara ogleda se u tome da u okolini postoji veliki broj prirodnih i kulturno-istorijskih spomenika, koji mogu biti interesantni svim posetiocima, koji dođu na odmor ili na izlet u ove krajeve. Vekovima unazad, na ovom mestu istorija je sakupljala mnoga svedočanstva o davno prošlom vremenu, priroda je čuvana i očuvana, a lepote koje danas Divčibare ima nadaleko su čuvene i vrlo poznate, piše Divčibare.org.

Divčibare je turističko mesto koje privlači poslednjih godina sve veću pažnju turističke javnosti, pa je iz tog razloga i sve posećenije. Pored samih Divčibara, u okolini ovog mesta ima mnogo zanimljivih stvari, koje bi trebalo posetiti.

Valjevo

Valjevo predstavlja jedno od najstarijih gradskih naslja u Srbiji. U Valjevu danas živi oko 60000 stanovnika i postoji 5 srednjih škola, četiri lokalne televizije i deset radio stanica.

Mionica

Mionica je seoska opština smeštena u brdsko planinskom delu zapadne Srbije, podno Maljena i Suvobora, udaljena od Beograda 92 kilometra i 20 od Valjeva. Ime mesta potiče od prideva mio, pošto u Srbiji postoji ženski ime Miona, za naziv ovog mesta se vezuju mnoge romantične legende.

Banja Vrujci

Banja Vrujci veoma popularna banja sa nadaleko poznatom vodom za kupanje i piće, čuvena po lekovitosti i lepim bazenima koji su u toku sezone prepuni posetilaca.

Manastir Bogovađa

Manastir Bogovađa nalazi se blizu Mionice, nedaleko od Valjeva. Predanje kaže da je slepi Grgur Branković osnovao manastir Bogovađu i živeo u njemu do svoje smrti 1548. godine.

Manastir Lelić

Manastir Lelić nalazi se u selu Lelić na 11 kilometara od Valjeva. Manastir je zadužbina Bladike Nikolaja i njegovog oca Dragomira Velimirovića.

Manastir Jovanja

Manastir Jovanja nalazi se u neposrednoj blizini Valjeva, na samo sedam kilometara udaljenosti, na putu za Bajnu Baštu i Poćutu. Pripada selu Zlatarić.

Manastir Pustinja

Manastir Pustinja nalazi se u kanjonu reke Jablanica, nedaleko od sela Poćuta u blizini Valjeva, smatra se da potiče iy trinaestog ili četrnaestog veka.

Manastir Ćelije

Manastir Ćelije nalazi se na levoj obali reke Gradac, na području sela Lelić u blizini Valjeva, tačnije na samo 5 kilometara udaljenosti.

Manastir Dokmir

Manastir Dokmir nalazi se u selu istog imena blizu Brankovine, poznatog istorijskog mesta.

Rajac

Planinski predeo planine Suvobor, koji se nalazi u valjevskom kraju, nadmorske visine između 600 i 850 metara, privlači pažnju velikog broja ljubitelja prirode i svih lepota valjevskog regiona. Planina Rajac zapravo je vrlo specifičan planinski deo, jer nema baš sve odlike planine, već se često ističe da je samo u pitanju jedan od vrhova planine Suvobor.

Ono po čemu je ovaj kraj poznat jeste veliki broj jama i pećina, od kojih je najpoznatija Rajačka pećina. Ovaj predeo je danas poznata turistička destinacija, pre svega po Kosidbi na Rajcu, a interesovanje za Rajac kao turističku destinaciju je sve veće iz godine u godinu, pa se organizuju brojne ekskurzije i posete u ovaj kraj.

Reka Ribnica

Ribnica je reka koja se nalazi u dolini obronaka Maljena i Divčibara, a sam kraj oko reke smatra se jednim od najlepših u ovom valjevskom kraju. Sam naziv dobila je po tome što je uvek bila bogata ribom, posebno pastrmkom, a šumoviti kraj oko nje je bogat brojnim vrstama divljači, pa je ovaj kraj često izbor lovaca, tokom lovne sezone.

U blizini reke Ribnice nalazi se i Ribnička pećina, na levoj strani obale, a ulaz u samu pećinu nalazi se u nivou reke. Poznata je po tome što u njoj živi 15 različitih vrsta slepih miševa, koji su veoma retki u ostalim delovima Evrope. Danas je ova pećina pod posebnom zaštitom države. I jedan divni manastir Ribnica je iznedrila, pa se na desnoj obali ove reke danas nalazi Hram Svetog Petra i Pavla, koji je podignut na ruševinama starog manastira, i to na samom početku XX veka.

Danas je ovaj istorijski spomenik zaštićen, a poseban raritet predstavlja i informacija da su pojedina stara stabla lipe u okolini manastira zaštićena od strane države i da odolevaju vremenu već dugo.

Struganik

Struganik je malo naselje u blizini Mionice, sa manje od 300 stanovnika, koje je danas veoma poznato po tome što se u blizini nalazi rodna kuća Vojvode Živojina Mišića, koja se danas nalazi pod zaštitom države, jer je postala pravi nacionalni spomenik.

U mestu se nalazi i stara crkva, koja je dugo godina služila i kao škola đacima iz ovog kraja. Ono po čemu je ovaj kraj još poznat jeste da se u okolini nalazi i veliki broj kamenoloma, iz koga se eksploatiše poznati struganićki prirodni kamen, koji se danas veoma koristi u građevinarstvu i sređivanju enterijera.

Prirodni kamen iz Struganika dobro je poznat još od davnih vremena. Zanimljivost vezana za struganički prirodni kamen je da je deo bečke Opere obložen ovim kamenom. Izuzetnog je kvaliteta i otpornosti, te je najverovatnije to razlog.

Ravna Gora

Ravna Gora deo je Suvobor planine, visoravan na kojoj dominiraju pašnjaci i livade. Ovaj deo je uvek bio poznat po stočarstu, ali i mnogobrojnim kolibama koje su gradili stočari. U ovom delu planine Suvobor postoji i Mokra pećina, koja je praktično usečena u krečnjačku stenu, a iz same pećine nekako izvire potok, pa je po tome i dobila svoje ime.

Ovaj predeo je poznat i po tome što je bio utočište četnika u XX veku, a u poslednjoj deceniji tog veka izgrađeni su brojni spomenici, kako bi se sačuvala istorija jednog naroda, koji je pretrpeo mnoga stradanja. Danas je Ravna gora uvrštena u turističku ponudu valjevskog kraja, tako da se organizuju mnogi izleti i posete ovom predelu, naširoko poznatom, piše Divčibare.org.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar