Početna » Kod Paga primećena neobična pojava: Šta kažu stručnjaci?

Kod Paga primećena neobična pojava: Šta kažu stručnjaci?

by admin

Posetioci i stanovnici ostrva Pag uočili su nedavno jednu veoma neobičnu pojavu. Naime, u pojedinim delovima mora pojavili su se izvori tople vode.

Kako su objasnili za hrvatski portal Morski.hr, do sada je bila poznata pojava kraških izvora na morskom dnu, gde podzemna slatka voda prodire u more. Pošto je temperatura podzemne vode jednaka srednjoj letnjoj temperaturi vazduha, ljudima je leti hladna, a zimi topla.

Ovog puta, međutim, čak i leti su primećeni izvori tople vode veličine dlana i to okolini ostrva Pag, prenosi N1 Slovenija.

Fenomen je za Morski.hr objasnila Natalija Dunić sa Instituta za okeanografiju u Splitu, čija je specijalizacija praćenje temperature i stanja mora.

Toplija voda se akumulira u Velebitskom kanalu

Ona je rekla da su krajem juna, u okviru redovne kontrole Jadrana, izmerili više temperature na otvorenom moru nego uz obalu. U severnom delu Paškog zaliva temperature su bile približno dva stepena niže nego uz obalu južnih delova ostrva, gde su već bile približno dva stepena niže nego na otvorenom moru, objasnila je ona za pomenuti portal.

Visoke temperature na otvorenom moru merene su i na dubini od deset i više metara. „Pošto smo već nekoliko dana pod uticajem jakog juga, možda se toplija voda sa juga i otvorenog mora akumulira u Podvelebitskom kanalu, a onda se ta toplija voda meša se sa hladnijim okruženjem, što daje osećaj toplih struja u vodi“, rekla je Dunić.

Ona je dodala da treba uzeti u obzir i to da je leti bilo toplotnih talasa koji su najverovatnije zagrejali ceo Jadran, posebno njegov južni i otvoreni deo.

„Da bi se ta pojava mogla preciznije razjasniti, neophodna su stalna merenja na više lokacija. Takođe treba uzeti u obzir da drugi faktori, kao što su struje, plime i oseke i temperatura vazduha, mogu doprineti ovoj pojavi. Zato je teško dati pravu ocenu uzroka u oblastima gde su merenja ili slaba ili ih nema“, zaključila je Dunić.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar