Početna » Krit – ostrvo sa bogatom istorijom koje će vam ostati u nezaboravnom sećanju

Krit – ostrvo sa bogatom istorijom koje će vam ostati u nezaboravnom sećanju

by admin

Krit se može pohvaliti sa dva aerodroma, a sa ostatkom Grčke je dobro povezan trajektima, kako sa Atinom tako i sa drugim značajnim ostrvima.

Smešten u južnom delu Egejskog mora, Krit se može pohvaliti činjenicom da je najveće grčko ostrvo, ali i ostrvo puno bogate istorije i civilizacije.

Ali, nije sve ni u kulturi, pa vas ovde čeka i mnogo prirodnih lepota na koje ljudi neće ostati imuni. Takođe, snega ima i na Kritu, doduše samo na planinama na severu ostrva, dok na južnom delu tokom cele godine vlada prijatna klima.

Ostrvo se može pohvaliti sa dva aerodroma, a sa ostatkom zemlje je dobro povezano trajektima, kako sa Atinom, tako i sa drugim važnim ostrvima.

Nego, dosta više uvoda i hajde da zaronimo u razloge zašto zaista vredi izabrati Krit kao destinaciju za godišnji odmor!

Rodno mesto El Greka

Domenikos Teotokopulos, svetu poznatiji kao El Greko, rođen je 1542. godine u mestu Fodele. To je romantično malo selo u kojem dominiraju stabla narandže, limuna i maslina, koje preseca reka. Kada ste ovde samo pratite putokaze i uskoro ćete videti gde je rođen veliki slikar.

Pešačenje kroz Samarsku klisuru

Jedno od najboljih iskustava na Kritu, koje avanturisti naravno najviše cene, svakako je šetnja dvanaest kilometara dugom Samarskom klisurom. Nalazi se na zapadu ostrva i deo je istoimenog nacionalnog parka koji se nalazi u Belim planinama i samo dobro pripremljeni putnici mogu da se upuste u ovu avanturu. Za obilazak staze potrebno vam je oko 5-6 sati, ali kada konačno vidite pogled, znaćete da je svaki minut vredeo…

Opuštanje na plaži Elafonisi

Nakon šetnje kroz klisuru, vreme je da se opustite na plaži! Plaža Elafonisi nalazi se na jugozapadnoj strani ostrva, koja će vas dočekati azurnim morem, peščanim dinama i mnogim drugim stvarima koje garantuju opuštanje. Jedini problem je što u špicu turističke sezone plaža može biti puna posetilaca, ali bi već trebalo da nađete kutak na njoj za sebe.

Ostrvo Spinalonga

Da, došli ste na Krit, a već odlazite? Ali ova ekskurzija je vredna toga, jer je jedan dan dovoljan za skok do ostrva Spinalonga. Ostrvo ima bogatu istoriju koja ponovo uključuje Mlečane i Turke, ali pređimo na 20. vek, kada je ostrvo ušlo u istoriju kao jedna od poslednjih evropskih kolonija gubavaca. Da, od 1903. godine ovde su živeli oboleli od Hansenove bolesti (zvanični naziv za lepru), koji su se vremenom organizovali tako da su ovde imali prodavnice, pekare, pa čak i bioskop. Lek je otkriven 1948. godine, a devet godina kasnije su ga napustili poslednji gubavci, pa je ostrvo od tada napušteno. Danas je, međutim, postala turistička atrakcija, prenosi punkufer.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar