Početna » Znate li zašto Maltežani ne čiste kuću kada padne mrak?

Znate li zašto Maltežani ne čiste kuću kada padne mrak?

by admin

Dok neki Hrvati ne sede na ćošku stola kako bi povećali šanse za brak, ne otvaraju kišobrane u kući da ne navuku kakvu nesreću ili pak ne zahvaljuju za pozajmljeni lek – i brojni drugi narodi u celom svetu imaju svoje neobične običaje, navike i praznoverja.

Neki od njih, poput Maltežana su ih zbilja nanizali, a izdvojili smo neke od zanimljivijih.

Ćurka za sunčan dan

Prema tradiciji, Maltežani koji su priželjkivali sunčanu svadbu „potkupili“ bi časnu sestru ćurkom. Čak i danas neki stanovnici Malte misle da im kiša neće padati na venčanju ako poklone nešto mesa. Prema nekim izvorima, adresa za mesne pošiljke je samostan u Silemi, piše Punkufer.hr

Noću se ne čisti

I dok se kod nas veruje da prilikom selidbe treba ostaviti metlu na staroj adresi kako bi s njom ostale i sve brige i nesreće, na Malti nećete često videti ljude kako ćiste noću – i to ne samo zato što spavaju u to doba. Smatra se da noćno čišćenje donosi nesreću. U nekim kućama je čišćenje muški, odnosno – tatin posao kako bi ukućani bili sigurni i sretni.

Hlebom protiv pljuska

Osim ćurkom, na Malti se vreme pokušava kontrolisati i hlebom. Prema narodnom verovanju bacanje hleba na ulicu pomoći će da se zaustaviti pljusak. Šteta za hleb!

Rogovi kuću čuvaju

Rogovi iznad vrata i danas su uobičajen prizor u selima kako bi se kuće sačuvale od zla, jedan od zanimljivijih načina za teranje zla na Malti je nameštanje crkvenih satova na pogrešno vreme kako bi se zbunili đavoli. Tako, ako nema ručni sat će zakasniti na misu i pustiti vernike na miru. Takođe, osetite li miris spaljenog lovora na Malti, ne brinite. Verojatno stanovnici čiste kuću od zlih duhova.

Strašni Gawgaw

Ako ikako mogu, Maltežani se trude izbeći rađanje deteta 24. decembra jer prema prazoverju bebe rođene na taj dan kradu Božić pa se za kaznu pretvaraju u čudovište koje se naziva Gawgaw. Srećom, scenarij se može izbeći provedete li noć brojanjem rupa u cedilu (verovali ili ne), a neki pak smatraju da treba brojiti zrnca riže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar