Početna » Pet grešaka prilikom pohovanja mesa zbog kojih ne ispadne kako bismo želeli

Pet grešaka prilikom pohovanja mesa zbog kojih ne ispadne kako bismo želeli

by admin

Vreme je nedeljnog ručka, te je trenutak za lekcije o kuvanju. Današnja tema je meso, preciznije njegovo pohovanje. Savršeni poh ima hrskavu koricu i dobro pečenu, ali sočnu unutrašnjost. Da biste postigli taj efekat trebalo bi da izbegavamo sledeće greške.

1. Pohujemo meso različite debljine i veličine

Većim komadima mesa potrebno je više vremena za termičku obradu od onih manjih. Upravo zato trebalo bi da izbegavate simultano pohovanje komada mesa različite veličine i debljine (npr. pileća prsa i batake) u istom tiganju, te vađenje u isto vreme. U suprotnom ćemo jedan komad mesa presušiti, dok će drugi ostati nedovoljno pečen. Umesto toga bilo bi najbolje da meso jednake debljine pečete u isto vreme.

2. Zaboravljamo na tučak za meso

Jeftini komadi mesa idealni su za pohovanje, no pritom treba znati da će dobar ukus imati samo oni komadi koje ste prethodno omekšali. Bez obzira na to koliko ste tanke komade mesa kupili, dodatno ih stanjite tučkom za meso ili se poslužite nekim drugim predmetom. Na taj način bićete sigurni da će se meso dobro ispeći.

3. Pohujemo meso koje smo upravo izvadili iz frižidera

Ako hladan i vlažan komad mesa stavimo u zagrejan tiganj, izazvaćemo prskanje ulja na sve strane, te umanjiti mogućnost da ispržimo hrskave odreske. Meso bi trebalo da izvadimo ih frižidera pola sata pre paniranja, te ga obavezno posušimo papirom pre stavljanja u jaje, brašno i prezlu. Na taj način sprečićete odvajanje paniranog omotača od mesa kad ga stavite u vreo tiganj.

4. Štedimo na prezli

Da bi odrezak imao ukusan i hrskav omotač, potrebno ga je umočiti u namirnice za paniranje nekoliko puta. Budite temeljni i prekrijte jajima, brašnom i prezlom svaki deo površine odreska, te tako obezbedite neponovljiv gastronomski užitak. Nemojte se ustručavati i utisnite prezlu što jače po površinu mesa.

5. Zaboravljamo na začine

Ukoliko utrljate samo malo soli u meso pre paniranja, moguće je da završni proizvod neće biti dovoljno začinjen. Posolite jaja i brašno, a u prezle možete da dodate i nešto sitno naseckanog začinskog bilja, te tako odrescima podariti dodatnu dozu ukusa.

Savet plus:

Ne zaboravite pečeno meso staviti na papirnati ručnik kako bi upio višak masnoće.

Izvor: punkkufer.dnevnik.hr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar