Početna » Sočni kolač sa breskvama: Osvežavajući desert koji miriše na leto

Sočni kolač sa breskvama: Osvežavajući desert koji miriše na leto

by admin

Na pijacama i u marketima pojavile su se prve breskve. Istina, još nisu one prave, sočne domaće koje obožavamo u julu, ali za jedan jednostavan kolač su baš kako treba – dovoljno čvrste da zadrže oblik tokom pečenja.Omiljeni sezonski desertPrevrnuti kolač sa breskvama je naš omiljeni sezonski desert. Breskove su premazane karamelizovanim šećerom, a zatim testom obogaćenim sa samo malo muskatnog oraščića. Desert je gotov za 30 minuta i ne treba ni reći da je savršen za tople, letnje dane kada vam se jede nešto slatko!Ovaj divni letnji kolač možete poslužiti sa kuglom sladoleda ili šlaga, a dobra vest je da ga možete pripremiti i sa drugim sezonskim voćem. Recept, koji prenosimo sa sajta Miss7, pogledajte u nastavku:Prevrnuti kolač sa breskvamaSastojci:120 g putera + još jedna kašika za podmazivanje pleha3 breskve250 g šećera130 g glatkog brašna3/4 kašičice praška za pecivo1/4 kašičice muskatnog oraščića3 jajetaprstohvat soli3/4 šolje krem freša ili kisele pavlakePriprema:Zagrejte rernu na 180 stepeni.Podmažite kalup za tortu prečnika 22 cm sa 1 kašikom putera i obložite dno kalupa papirom za pečenje.Operite breskve, izvadite koštice i isecite ih na kriške debljine oko 1 cm.Poređajte kriške po dnu kalupa za pečenje.U šerpi ili tiganju pomešajte 100 g šećera sa 60 ml vode.Kuvajte sirup na srednjoj vatri dok smesa ne postane ćilibarna, 10-12 minuta.Kada je gotov, sklonite sirup sa šporeta i ravnomerno ga prelijte preko breskvi.U činiji pomešajte brašno, so, prašak za pecivo i muškatni oraščić i ostavite sa strane.U drugoj činiji pomešajte 120 g omekšalog putera i preostali šećer (150 grama).Dodajte jaja jedno po jedno, zatim krem freš ili kiselu pavlaku.Umešajte smesu sa brašnom.Testo ravnomerno rasporedite preko breskvi i sirupa.Pecite 30 do 35 minuta, dok vrh ne porumeni, a kolač ne bude čvrst.Izvadite iz rerne i stavite u kalup na rešetku za hlađenje.Pažljivo odvojite tortu od ivica pleha nožem, stavite tanjir za serviranje preko i okrenite tortu na poslužavnik.Poslužite kolač topao ili ohlađen na sobnoj temperaturi, sa kuglom sladoleda od vanile ili šlaga. Prijatno!

Slični članci

Ostavite komentar